Om produktet
d'Yquem's tekniske direktør købte personligt slottets noget forsømte nordlige nabo i 1972 og vinene fra Château Raymond-Lafon bærer i dag stemplet fra hans ekspertise. Hér en flot koncentreret 2016 med masser af tropiske frugtnuancer bakket op af blomstertoner, kandiseret orangeskal og mørk honning. Klar næste weekend -eller om 10-20 år. Ingen guldkæder om halsen -kun i flasken; derfor en særdeles rimelig pris.
Château Raymond-Lafon blev først skabt af navngiveren, Sauternes borgmester, i 1850. Da vinstokkene var meget unge og vinen ikke havde en salgshistorik, blev slottet ikke klassificeret sammen med naboerne i 1855. Pontallier-familien skabte senere et flot ry for slottet, som Bourdieu, der overtog det i 1952, havde svært ved at fastholde.
Den nordlige nabo til d'Yquem har ca. 18 af sine 20 ha. plantet med 80% Semillon og 20% Sauvignon Blanc, ligesom d'Yquem, hvis vinifikationsstandarder og lave høstudbytter Pierre Meslier også kopierede fra sit daglige arbejde, da han købte slottet i 1972. Hans tre børn driver slottet i dag.
Vinstokkene, på grus over ler og kalksten, er 35 år med den for området normale plantningstæthed på godt 6500 vinstokke / ha. Udbytterne, fra 3-10 "tries"/markgennemgange, er lave, druerne presses som på d'Yquem i vertikalpresse, og vinifikationen sker i nye egefade, hvor vinen derefter lagret op til 3 år. Afhængigt af årgangen deklasseres en del til 2.vinen "Jeunes Pousses de Raymond-Lafon".
2016 i Sauternes er en lidt blandet affære. Den varme sommer og rekordvarme september gav fuldmodne druer, da regnen kom fra midt september: perfekt for udvikling af botrytis, der skete først i Barsac. Sauternes måtte vente til oktober. Druerne havde meget tykke skind, så tanniner mærkes i nogle af vinene. De, der havde råd til skarp sortering, skiller sig ud med flotte resultater, mens nogle vine har en tendens til lidt overmoden tyngde med behersket syre. Vejret tillod heldigvis en meget lang, stabil høstperiode, og udbyttet var bedre end længe.