Er du på udkig efter god portvin? Så er du landet det rette sted, og kan nu vælge blandt et udsøgt udvalg! Du kan filtrere på portvinstyper eller druetyper i venstre menuen, eller anvende vores smagsprofil eller serviringsforslag for at guide dig frem til den der passer dig.
Men først lad os hjælpe dig med at blive klogere på portvin.
Portvin er en sød hedvin, som udelukkende fremstilles af druer fra Douro-dalen i Portugal.
Der findes mange forskellige hedvine i verden. Disse kan være fremstillet på samme måde, men må ikke bruge varemærket portvin, da denne titel alene tilhører hedvine fra Douro-dalen.
Det fremstilles af røde eller grønne druer, på samme måde som vin. Efter en relativt kort gæring af druerne tilsættes druesprit, hvorved gærcellerne dør og gæringen stopper. Dette gør at mere af sukkerindholdet bevares i druesaften. Resultatet er en sød vin med høj alkoholprocent. Denne vin kommer så til lagring, tidsbestemt efter hvilken type portvin der skal produceres.
Vintage Port = Prestigevin som udelukkende laves af druer fra de mest fremragende år, hvor høsten har været helt i top.
Late Bottled Vintage Port = Portvinen er tappet sent af druesaft fra et og samme år. Lagres typisk 4-6 på fad.
Tawny Port = Fadlagret og jo længere tid på fad jo mere kompleksitet får portvinen. Kan fås i 10, 20, 30, 40 års. Aldersindikationerne er henviser til smagkarakteren, og ikke at en portvin 10 års faktisk har ligget 10 år på fad. En portvin 10 års har en smagskarakter, som en der er 10 år.
Colheita Port = Gammel fadlagret tawny fra ét enkelt år. Årstallet er altid angivet på flasken
Ruby = 3-4 år lagret portvin. Har en mørk farve med kraftig og sødlig smag
Hvid Port = Lavet på samme måde som ruby, bare på en grøn druesort.
Uåbnet portvin er som udgangspunkt drikkeklar, når du køber det, men portvin kan holde sig i mange år efter. Så du skal ikke være bange for at købe rigeligt, når der er portvin på tilbud.
Der er dog stor forskel fra portvin til portvin og holdbarheden heraf. Du får den bedste portvin, hvis du opbevarer den korrekt, da smagsoplevelsen og holdbarhed af portvinen vil stige markant. Især for Vintage og LBV portvin, hvor smagen kan udvikle sig meget med tiden, hvis det opbevares mørkt og koldt.
Portvin kan godt stå åben i op til flere måneder, hvis det opbevares køligt og med en tæt prop.
Holdbarheden på en portvin afhænger dog af hvilken portvinstype det er. Her skal du altid veje din portvins alder op mod dens holdbarhed. Yngre portvine kan som hovedregel holde sig længere end ældre portvin, hvis de er åbne.
En yngre ruby portvin, hvid portvin / lys portvin eller rosé portvin kan sagtens holde sig et par måneder på køl.
Tawny portvin og Colheita portvin er typisk lagret på åbne fade i iltrige miljøer, og kan derfor nemt drikkes fra uger til måneder efter åbning, hvis de bliver opbevaret på køl.
Vintage portvin eller Late Bottled Vintage / LBV portvin er noget ældre portvine og skal derfor helst drikkes inden for et par dage efter de er åbnet for at bevare kompleksiteten og friskheden.
Har du en god portvin, så server den nedkølet, uden at den er iskold. Portvin skal typisk have en temperatur på ca. 16 grader. Dette kan klares ved at stå i køleskabet i 35-45 min.
Skal du drikke god portvin er temperatur for servering er altafgørende. Det kommer selvfølgelig også meget an på portvinstypen. Og absolut en smagssag! Jo yngre en portvin du har, jo lavere skal din portvins temperatur være - og omvendt.
Det ville være synd at servere en LBV eller Vintage portvin ved for kold en temperatur, da kompleksiteten i smagen bliver drastisk nedtonet ved lavere temperaturer. Disse skal helst serveres ved op mod 16-18 grader.
God portvin som f.eks. Hvid, Ruby eller Tawny skal serveres ved en temperatur omkring 12 grader. Har du allerede en flaske god portvin stående på køl, så tag den ud ca. 30 min før servering for optimal nydelse.
Du får det bedste portvin, hvis det opbevares korrekt. Som med opbevaring af alt andet vin, er den bedste løsning et vinkøleskab. Hvis ikke man har det, er der andre optimale opbevaringsmuligheder.
Portvin skal opbevares mørkt og køligt, uden sollys, for at undgå temperatursvingninger. Helst liggende, så proppen ikke udtørres. Lad den stå et roligt sted, uden for mange rystelser, hvor den ikke bliver flyttet ofte på. Typisk er en kælder eller bunden af et klædeskab en super løsning for opbevaring af god portvin.
Portvin skal drikkes afkølet i små glas.
Balancen mellem sødme og syre er det vigtigste, når du skal servere vin til mad. Da portvin er en sød hedvin, egner den sig perfekt til desserter.
God portvin hænger faktisk på træerne. Der findes umådelig meget god portvin fra de forskellige portvinstyper. Vores sommelier synes, at Croft Port er den bedste portvin, vi har i sortiment – og leder du efter et godt portvin tilbud er Croft et godt sted at starte.
I det store hele er der ikke enorme forskel på portvin vs sherry. Der er tale om to hedvine, som ofte drikkes som aperitiffer, der har en del sødme.
Men forskel er der. Portvin kommer fra Portugal og lavet på op til 80 forskellige druer. Sherry kommer fra det sydlige Spanien og må kun anvende 3 druetyper. Ligeledes er der forskellelige krav til gærringsprocessen, som har stor betydning for smagen. Portvin bevarer meget restsukker og fremtræder derfor altid mere sød, hvorimod Sherry har længere gærring, som opsluger mere af sukkeret.
Her finder du vores kæmpe udvalg af de bedste portvine! Gå på opdagelse i sortimentet og se om du kan finde din favorit portvin på tilbud.