Her kan du udforske vores store udvalg af dessertvin fra hele verden, og du kan altid finde et dessertvin tilbud. Du finder bl.a. italiensk dessertvin, fransk dessertvin og Tokaji dessertvin fra Ungarn.
Der findes overordnet fem forskellige måder at lave dessertvin på: Late Harvest, Botrytis, Icewine, Passito og Vin Doux Natural.
Her lader man druerne sidde for længe på planten, så en del af væsken fordamper, mens sukkerstofferne bliver, hvilket giver en sødere most, når man presser druerne.
Botrytis cinera er en svamp, der angriber drueskallen, hvilket giver væsken i druen mulighed for at fordampe. Denne teknik giver meget søde dessertvine og bliver kun brugt i meget få områder. F.eks. bliver Sauterne dessertvin lavet på denne process. Foruden Sauterne dessertvin bliver teknikken også brugt i andre franske dessertvin fra Bordeaux og i ungarnsk Tokaji dessertvin.
Cryoextraktion er en anden måde at lave god dessertvin på, hvor man høster druerne, når de er frosne, så vandet er i fast form. Icewine (eller Eiswein som det hedder i Tyskland) er dessertvine med højere syre og en renere frugtsmag.
Denne teknik går ud på at tørre druerne, inden de bliver presset. Passito bruges i en del regioner i Italien og er også kendt i forbindelse med Amarone. Teknikken er oprindeligt udviklet til italienske dessertvin ved navn Recioto. Recioto dessertvin er meget fyldige og søde dessertvine uden ret meget syre.
Denne teknik går ud på at tilsætte Brandy til en almindelig vin, inden sukkeret er gæret ud. Det giver en mere kraftfuld vin med en del restsukker i, fordi gærcellerne dør, når alkoholprocenten bliver hævet af brandyen. Jo tidligere i processen, der bliver tilsat brandy, jo sødere dessertvin får man. Det er denne teknik, der bruges til at lave bl.a. Portvin og Sherry.
Der bliver brugt mange forskellige druesorter afhængigt af dessertvinen.
Italienske dessertvin kan være lavet på moscato, mens sauterne dessertvin fra Frankrig ofte er lavet på Semillon og Sauvignon Blanc. Tokaji dessertvin er oftest lavet på Furmint.
Oprindeligt kommer dessertvin fra Romerriget, hvor romerne blandede almindelig tør vin med honning og urter. I dag dækker betegnelse over en bred vifte af søde vine.
Italiensk dessertvin lavet på Moscato er en sød dessertvin, som er let boblende og typisk med et lavt alkoholindhold. Moscato dessertvin er især en god dessertvin til is eller frugter.
Crémant, Fransk muscat og Sauterne dessertvin er særligt kendte franske dessertvin, der bruges til diverse desserter.
Hvis du vælger den rigtige dessertvin til din dessert, vil du få en fantastisk smagsoplevelse.
Som hovedregel skal dessertvinen være sødere end maden, du skænker den til. En dessert med meget frugt, kræver en frugtig og syrlig dessertvin som f.eks. Italienske dessertvin lavet på Moscato druen.
Her skal du kigge efter dessertvine med mørke aromaer, som f.eks. Portvin.
En rigtig god dessertvin til is vil være en kølig Portvin eller en boblende Moscato dessertvin. Serverer du chokolade sammen med isen, vil LBV portvin passe bedst.
Dessertvin kan også drikkes til patéer, oste, charcuteri og Foie Gras.
Det kommer an på hvilken dessertvin, der er tale om. Uåbnede søde dessertvine og portvin kan ofte holde sig længere end 3-5 år.
Generelt ved 12 – 15°. Stil den gerne på gulvet i stuen, væk fra radiatorer og andre varmekilder.
Et mindre hvidvinsglas vil være det bedste at drikke dessertvin af.
Ca. 15 glas i en 70cl flaske, hvis du bruger mindre hvidvinsglas.
Nu håber vi, at du er blevet klogere på dessertvin og nemmere kan finde din favorit i vores kæmpe udvalg. Du kan i hvert fald altid finde dessertvin på tilbud – og så er der selvfølgelig også prisgaranti.