Elsker du elegant Pinot Noir og fyldig Chardonnay? Så er vin fra Bourgogne nok noget for dig.
Her kan du gå på opdagelse i vores udvalg af alt det gode vin fra Bourgogne især med fokus på Pinot Noir og Chardonnay.
Bourgogne er et af Frankrigs og verdens fornemste vinområder og laver nogen af de bedste vine i verden på pinot noir og chardonnay.
Rødvin fra Bourgogne laves næsten udelukkende på Pinot Noir. Den lidt lettere og mere frugtige Gamay-druen står dog også bag Beaujolais vinene.
Bourgogne Pinot Noir i almindelighed er typisk lettere elegante vine, der kan nydes til lettere retter som kylling eller andet form for fjerkræ.
De bedste eksemplarer kan dog meget mere end dette. Det egner sig også rigtig godt til lagring, men også fyldigere retter og vildt. Det er derned en meget alsidig vin.
Pinot Noir fra Bourgogne er noget helt for sig og selvom druen dyrkes i store dele af verden, er der ingen områder i verden der laver Pinot Noir som her, hvilket i høj grad skyldes Terroir’et og markerne som også er med til at bestemme Cru-Klassifikationen af Bourgogne vin.
Hvid Bourgogne laves som udgangspunkt på Chardonnay og det er dette der er kendt som ægte Hvid Bourgogne vin. Nogle få steder kan man dog også lokalt finde Aligoté, Pinot Blanc og Pinot Gris. Er disse druer anvendt fremgår det dog altid på etiketten. Er der ingenting nævnt kan du være sikker på det er chardonnay.
Den hvide variant er oftest en lækker, fyldig hvidvin (grundet fadlagring) der går fremragende til fiskeretter. Gerne en fed fisk eller måske med en flødesauce! Er du mere til rank, syrerig og mineralsk vin bør du kigge til Chablis, hvor vinene ikke får lige så lang tid på fad.
Udforsk vores kæmpe udvalg af Bourgogne vin. Hvem ved, måske finder du din nye favorit her.
Husk også at prøve om Hvid Bourgogne kunne passe til din smag.
Bourgogne, på engelsk kaldet Burgundy, er en af de største og mest anerkendte vinregioner i verden. Det ligger i den østlige del af Frankrig og opdeles overordnet i regionerne Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais og Beaujolais. Herudover klassificeres vine herfra efter område og vinmark.
I Bourgogne kan der være stor forskel i kvalitet af vin, alt efter hvilken vinmark den kommer fra. Derfor er vinene klassificeret efter område og vinmark, og hvor stor del appelationerne udgør af den samlede vinproduktion.
Regionalvine - 52 % af Bourgones samlede produktion
De almindelige Bourgogne vine er klassificeret AOC og Mâcon. Til disse vine må der bruges druetyper fra hele området, og har derfor typisk ikke en nærmere angivelse af vinmark eller kommune.
Kommunevine - 37 % af Bourgognes samlede produktion
De bedre Bourgogne vine, og de er også kendt som Villages. På disse vine finder man en nærmere angivelse af den tilhørende kommune, men typisk ikke vinmark. Dette gælder alene for toppen af kommunevinene, som både angiver kommune og vinmark, disse har klassifikationen Lieu dits.
Premier Cru - 10 % af Bourgognes samlede produktion
De næstbedste Bourgogne vine er angivet som Premier Cru eller 1. Cru. Her angiver vinen bestemt vinmark og kommune. Der findes ca. 600 vinmarker med 1. Cru status, så det er udelukkende førsteklasses områder i en kommune, hvor vinmarken får klassifikationen 1. Cru.
Grand Cru - 1 % af Bourgognes samlede produktion
Grand Cru er en klassifikation, som udelukkende findes hos de absolut bedste vinmarker. Grand Cru Bourgogne produceres kun i meget begrænset omfang og er typisk fremstillet med henblik på længere lagring. Disse vine er nogle af verdens dyreste og en Grand Cru Bourgogne kan godt komme til at koste op imod 20.000 kr. flasken.
Når der skal producere vin i Bourgone, kan man næsten altid være sikker på, at de røde vine er lavet på Pinot Noir og de hvid e på Chardonnay. Nogle steder kan man dog også finde druerne Gamay, Aligoté, Pinot Blanc og Pinot Gris, som altid fremgår på etiketten hvis anvendt.
Pinot Noir og Gamay er blå druer, som bruges i rødvin.
Chardonnay, Aligoté, Pinot Blanc og Pinot Gris er de grønne druer. Har man en hvid bourgogne og druetypen ikke er angivet, kan man være ret sikker på at det er Chardonnay.
Det specielle ved Bourgogne er druerne, som bliver dyrket på vinmarker med nærmest perfekte dyrkningsforhold i henhold til eksponering og jordbund.
Disse vinmarker har siden middelalderen været afgrænset af stenmure. Dette gjorde man for at skille markerne ad i mindre parceller og holde styr på hvor de enkelte druer blev dyrket. Ligeledes blev de forskellige druesorter tilpasset til de enkelte jordtyper i parcellerne, som indeholder meget ler og jern.
Det er en af de mest kendte vindistrikter i Frankrig, hvorfra der kommer rigtig meget både rød og hvidvin.
Chablis og Beaujolais er også områder i Bourgogne, men er klart mere selvstændige områder og har derfor ikke brug for at læne sig op at Bourgogne. Chablis bruger stort set også kun Chardonnay. Beaujolais vine anvender Gamay druen, som er er i familie med Pinot Noir.
Da Bourgogne er et stort vinområde, vil man opleve vidt forskellige smagsnoter afhængigt af vintype og hvor i området den kommer fra.
De forskellige vinproducenter har selvfølgelig også hver sit særpræg, men hvilken vinmark druerne kommer fra, er af stor betydning, da vinens udtryk kan ændre sig meget, alt efter markens hældning, jordbund, vind, sol og vinstokkenes alder.
Er druetypen Pinot Noir kan du opleve runde og intense smagsnoter af modne bær og vilde urter. Hvid Bourgogne har smagsnoter af rene mineraler, hvide blomster og citrus frugter.
Det kommer an på hvilken vin det er, og kvaliteten af heraf. En hvidvin kan typisk holde sig i 3 år. En rødvin kan typisk holde sig i op til 5 år. Er flasken åben skal den helst drikkes inden for en uge på køl. Lugter den surt er det fordi vinen er begyndt at gære og er blevet dårlig.
Det skal opbevares som alt andet vin. Helt essentielt er selvfølgelig en vinkælder eller et vinkøleskab, hvilket ikke er muligt for alle. Så opbevar din vin mørkt og køligt. Vin skal opbevares mørkt i skyggen, for at undgå temperatursvingninger i direkte sollys. Det skal holdes køligt: hvidvin ved 12-13 grader og rødvin ved 16-17 grader.
Når man producerer vin er vejrforholdene altafgørende for, hvordan udbyttet af de færdige druer udarter sig og hvornår de bliver høstet. Dette betyder at der kan være stor forskel i kvalitet, alt efter hvilke årgange du har, selvom det er samme vin fra samme marker og druetype.
Med en perfekt serveringstemperatur kan du bedre smage de mange aromaer, og den generelle anbefaling er at servere rødvin ved 16-17 grader, og hvidvin skal serveres noget køligere, ved 12-14 grader.
Udover temperatur er kombinationen af vinen og vinglas absolut heller ikke en tilfældighed. Her skal du have fat i et Bourgogne Glas. Dette skyldes at glasset har en stor iltningsoverflade, som egner sig perfekt til rødevine med lavt tanin indhold og kraftige fadlagrede hvidvine. Prøv eksempelvis vores Bourgogne glas fra Spiegelau her, ellers tjek vores store udvalg af vinglas her.
Det er vigtigt at den vin du skal servere, harmonerer med madretten i henhold til syre og sødme. Hvid Bourgogne passer fantastisk til fed fisk, østers eller skaldyr. Rød Bourgogne kan nydes til lette retter med fjerkræ, men også fyldigere kødretter og vildt.
De bedste Bourgogne vine har klassifikationen Premier og Grand Cru, som er de bedste appellationer en vin fra Bourgogne kan få.
PS: Du kan også altid finde Bourgogne vin på tilbud.