Om produktet
Vino Santo fremstilles overalt i Italien, og selve begrebet er ikke beskyttet af den italienske vinlovgivning. Der findes derfor både vine, der er produceret med henblik på hurtig profit, og vine der er produceret i den dybeste respekt for de traditioner, som kan føres tilbage til Toscana i det 14. århundrede.
Badia a Coltibuonos Vin Santo tilhører naturligvis den sidste kategori, og ovenpå den ekstremt tørre vækstperiode i 2011 havde man igen alle muligheder for at skabe en overdådig rosineret vin. En vin som måske vil vise sig at overgå den allerede legendariske 2010’er. Vinen er skabt på nogenlunde lige dele Trebbiano og Malvasia, der er høstet i bakkerne omkring Monti del Chianti i de sidste dage i september. Druerne tørrer i ventilerede rum inden de i december presses og mosten gærer til vin i gamle ege, kastanje og kirsebærfade, der, som traditionen byder, kun indeholder 40-100 liter.
Fadene fyldes ikke helt, og efter de første dages gæring forsegles de med cement og flyttes til Coltibuonos Vinsantaia, hvor temperaturen følger døgnets og årstidernes rytme. 6 år går der før forseglingen brydes, og det bliver tid til at finde ud af, hvad der er blevet til eddike og hvad der er blevet velsignet af den hellige modningsproces. Herefter sammenstikkes vinene fra de bedste fade og tappes på flaske.
En sjælden og traditionel toskansk dessert og meditationsvin med raffinerede aromaer af honning, ristede mandler og vanilje, der leder frem mod den fyldige og sødlige smag, der, selvom den er rig på figen, abrikos og kandiseret appelsin, på fornemste vis bliver afbalanceret af en underliggende syre som tilføjer friskhed og elegance til oplevelsen
Glem alt om de små såkaldte dessertvinsglas og skænk i stedet vinen i store Cognac eller Bourgogne glas så alle de subtile aromaer virkelig kan få lov til at folde sig ud, og nyd den gerne helt enkelt sammen med et par sprøde Biscotte di Prato, som vi også kender som cantuccini.