Whisky

Her finder du et kæmpe udvalg af de bedste whiskyer fra hele verden! Udforsk vores store sortiment og find din favorit whisky på tilbud!

Hvor kommer whisky fra?

Whisky blev skabt af munke og lærde i 1100-tallet, som destillerede gæret saft fra spiret korn, som blev til “livets vand”. I dag kommer størstedelen af alt whisky fra Skotland, men der kommer også rigtig meget god whisky fra USA, Irland, Canada, Australien, Japan og Danmark

Faktisk er der flere seriøse destillerier af dansk whisky, som er leveringsdygtig i rigtig god whisky, herunder Stauning Whisky og Thy Whisky.

Whisky eller Whiskey?

Det er ikke helt tilfældigt hvordan det staves. Kommer det fra USA eller Irland, så staves det Whiskey. Kommer det derimod fra andre lande som f.eks. Skotland, Japan eller Danmark, så staves det Whisky. 

Det amerikanske hedder Rye og Bourbon Whiskey

Hvad laves whisky af?

Whisky er lavet af fermenterede korn, hvorunder korntypen bestemmes udfra hvilken type whisky der skal laves. De mest almindelige korntyper er byg, rug, hvede eller majs.

Skotsk Whisky

Kravene for Skotsk whisky er en alkoholstyrke på minimum 40% og minimum 3 års lagring på egetræsfade. Skotsk Whisky inddeles i 3 grupper Single Malt Whisky, Blended Whisky, Grain Whisky.

  • Single Malt Whisky er lavet på blanding af maltet byg fra samme destilleri, herunder forskellige aldre og fade.
  • Blended Whisky er en sammenblanding af whisky fra flere forskellige destillerier. Her blandes malten ofte med majs, rug eller hvede.
  • Grain Whisky - “Grain” dækker over hele begrebet korn, så det kan også laves på rug, hvede og majs, men må ikke bestå 100% af én korntype. Det har typisk en højere alkoholprocent og er meget sammenligneligt med Bourbon Whisky.

Bourbon Whiskey

Kun fremstillet i USA og skal indeholde 51% majs og være lagret på nye egetræsfade, men har ingen minimumskrav lagringsperioden.

Hvordan laver man whisky?

Whisky laves, ligesom øl, på en blanding af korn og vand, som bearbejdes. Resultatet heraf er en sukkerholdig væske, som efter gæring bliver til whisky. Når whiskyen har lagret på egetræsfade, skal det fortyndes for at få alkoholprocenten ned til omkring 40%, inden det hældes på flaske.

Hvilke kendetegn har en whisky?

Whisky er lavet på korn og har altid en høj alkoholprocent på minimum 40%. Det har en gylden eller brunlig farve med en meget speciel aromatisk duft, som man ikke kan tage fejl af. 

Hvordan smager whisky?

Whisky kan smage vidt forskelligt afhængigt af hvem og hvor det er produceret. Her kan man opleve mange forskellige smagsnuancer, lige fra de søde, lette og skarpe, til de mere intense og røgede.

Blended Whisky er meget simpel, lige til at drikke. Det er typisk også en billig whisky og ikke dyr, den er lige til at drikke. Tilføj bare isterninger. Det går aldrig galt.

Bourbon Whisky derimod smager ikke surt, men meget stærk og intens smagsoplevelse. Når du tager tår og lader den ligge i munden så er den der. Ligesom tequila, smagen forsvinder ikke lige med det samme.

Islay Whisky er særligt kendte for røget whisky, og er derfor meget genkendelig i smagen. Denne whisky er ofte saltet med smagsnoter af tørv.

Hvad skal du kigge efter, når du skal have en god whisky?

Hver whisky har hver sin særligt aromatiske duft, men det bedste whisky dufter altid godt med indbydende aromaer. God whisky findes i flere nuancer af den gyldne farve, hvor en mørkere farve indikerer en ældre og mere kompleks whisky. Whisky bliver bedre med tiden ved lagring i whisky tønder, som giver den mørkere farve.

Hvornår skal du drikke whisky?

Whisky kan drikkes i festlige sammenhænge, til middagsselskaber eller bare som ren afslapning efter en lang arbejdsdag. Det passer rigtig godt til vintermånederne, hvis man skal have lidt at varme sig på.

Hvor lang tid kan en flaske whisky holde sig?

Uanset om man har dyr eller billig whisky, skal man ikke bekymre sig om udløbsdatoen eller om det bliver dårligt, da alkohol med så høje procenter ikke bliver for gammelt, hvis forseglingen ikke er brudt. 

En flaske whisky med brudt forsegling kan kan holde sig i 1-2 år, hvis den er forsvarligt lukket, uanset prop eller skruelåg.

Hvordan opbevares whisky optimalt?

Det bedste whisky skal opbevares korrekt for at opnå optimal nydelse. Det kræver ikke de store foranstaltninger, men er stadig super essentielt.

Whisky skal opbevares mørkt i skyggen ved stabil stuetemperatur. Den må aldrig stå et sted med direkte sollys, da whisky ikke har godt at daglig opvarmning.

Hvordan drikker man whisky?

Whisky kan drikkes på forskellige måder og er en absolut en smagssag. Det kan drikkes rent, ved stuetemperatur eller afkølet, med eller uden is. Det kan også bruges i cocktails, f.eks. whisky sour. 

Skal du drikke rigtig god whisky, fra f.eks. Macallan whisky, så bør det drikkes neat, altså rent ved stuetemperatur, uden is, så alle aromaer kommer frem, da lave temperaturer ligger en dæmper på smagsoplevelsen. Her kan man tilføje et par dråber vand i glasset for at fremhæve den naturlige smag og duft.

Har du derimod fat i en lidt mere billig whisky, så er der ingen skam i at drikke det on-the-rocks eller mixe det i whisky sour.

Er du helt vild med whisky sour, kan du også prøve en god whisky fra Stork Club, Straight Rye Whisky 55% eller alternativt den færdige drink; Nohrlund, Whisky Sour.

Hvilken whisky er bedst?

Når man skal have fat det bedste whisky finder du i det, som har lagret i længst tid på egetræ. Stærk spiritus som whisky absorberer rigtig meget smag herfra. Her går du aldrig galt i byen med f.eks. Glenfarclas.

Kan du ikke få nok af whisky? Så får du her de bedste whisky tilbud. Gå på opdagelse vores kæmpe udvalg og køb din næste favorit whisky på tilbud her.

Læs Mere
732 varer
Viser: 732 varer
Bland 3 - Spar 10%
Westland American Oak
Spar
50.00 kr

Westland American Oak

599.00 kr
Før 649.00 kr
Levering 1-2 dage
Bland 3 - Spar 10%
Westland Sherry Wood
Spar
50.00 kr

Westland Sherry Wood

599.00 kr
Før 649.00 kr
Levering 1-2 dage
Bland 3 - Spar 10%
Teachers Highland Cream
Spar
30.00 kr

Teachers Highland Cream

129.00 kr
Før 159.00 kr
Levering 1-2 dage
Bland 3 - Spar 10%
PennyPacker Bourbon
Spar
10.00 kr

PennyPacker Bourbon

139.00 kr
Før 149.00 kr
Levering 1-2 dage