Om produktet
Er du i Alsace, må du nødvendigvis forholde dig til den altid krydrede, ekstravagant tropiske og florale Gewurztraminer – her i en halvtør, fyldig og velbalanceret cuvée fra altid skønne Paul Kubler.
De mellem 15 og 40 år gamle vinstokke, der udgør fundamentet under den karismatiske vin vokser alle på sydøst- og sydvendte marker med løss over kalksten og lyserøde sandsten i jordbunden. Gode dræningsforhold, med andre ord, og dét er en vigtig forudsætning for at vinstokkenes rødder kan finde vand langt under overfladen på alle tidspunkter af året og dermed lave de bedst tænkelige druer - også i tørkeperioder!
I september måned høstes hver en klase med de bare næver, inden de i vinhuset udsættes for en skånsom presning i hele 5 timer for at forhindre unødig ekstraktion af bitterstoffer. Gæringen udføres ved lave temperaturer i rustfri ståltanke, og vinen lagres så på bærmen, altså de bundfældne gærrester eller det, man på fransk og i vinsprog kalder ”sur-lie” for at ranke op i kroppen og nuancere aromaen indtil aftapningen den efterfølgende sommer.
Aromaprofilen i den færdige vin ender dermed som en overdådig hilsen fra de varme lande i form af saftige stenfrugter (litchi, abrikos, fersken), tropiske frugter (mango, passionsfrugt) samt rosenblade og appelsinblomster, der strammes op af et skud citronskal og indrammes i liflige krydderier.
På tungen holder vinen en fyldig, kraftfuld og let olieret strukturer, der med 25 g/l restsukker balancerer på grænsen mellem halvtør og halvsød. Syreindholdet i Gewurtztraminer er fra naturens side lavt, men det, der er, bidrager i denne vin med en salt-agtig, mineralsk og elegant mundfornemmelse, der sammen med et behersket tannisk "grip" afleverer en vin i balance uden at dens tyngde i at kamme over.
Altså en cuvée fuld af volumen men sprød og fordøjelig på samme tid.
Gewurztraminer i denne stil kan nemt forføre dig og sende dine tanker på vandring uden andet tilbehør end den selv.
Samtidig er den en karismatisk madvin, der trives bedst til ekstraordinært fede, smagsintense eller krydrede retter, f.eks. dramatisk kraftige oste (f.eks. Münster), fed foie gras, flæsk med sauerkraut, løgsuppe eller sågar sennepsfyldte croque monsieur og hotdogs! Alternativt kan du søge væk fra den europæiske komfortzone med kimchi-fyldt omelet samt spicy kylling Marokko-style.