Om produktet
Ribolla Gialla menes at have sin oprindelse i Grækenland men er i dag mest kendt fra Friuli på begge sider af grænsen mellem det nordøstlige Italien og Slovenien. På Matthiasson Vineyard står dog 7 rækker med Ribolla Gialla; oprindeligt merlot-stokke, som i 2001 blev podet med Ribolla Gialla-skud fra Josko Gravner i netop Friuli.
I vinhuset gærer på det naturlige gær med hele drueklaser i åbne kar. Først efter 14 dage presses den sidste saft fra druerne, som efterhånden har bidraget med både lidt tannin og farve til den nu færdiggærede vin. Vinen hældes da på neutrale franske egetræsfade, hvor den lagrer på de fine gærrester i 20 måneder.
Her bruges intet SO2 før ved flaskningen, og vinen er hverken filtreret eller klaret. I duft og smag fremstår Ribollas fabelagtige potentiale for at udfylde hullet mellem hvidvin og rødvin hvad struktur angår. Her er både hasselnødder, alskens krydderier, vermouth, citronskal, blomster, te … men ikke mindst en fantastisk letløbende finesse og mineralitet.
Kombinationen af den dybe intensitet og lave alkohol gør dette til en af de mest alsidige vine, hvis man skal vælge én vin til et helt måltid. Desværre er mængderne af denne vin forsvindende lille.