Janots & Bos, Chassagne Montrachet 2020

900.00 kr.
Bliv medlem
Optjen 5% i rabatpoint på dine køb.

Janots & Bos, Chassagne Montrachet 2020

Janots & Bos, Chassagne Montrachet 2020

Vores vurdering

En bred og fyldig vin med et klassisk præg. Citrus, fennikel og spor af anis suppleres med mandarin, fersken, ananas og balancerende syre med et let salt, mineralsk præg. Lille fad-tone, som integreres med alderen. Fra marken "Les Benoites" under 1. Cru Morgeot i kommunens sydøstlige del, ikke langt fra grænsen til Santenay. Kan lagres.

Om produktet

Janots & Bos er et ambitiøst partnerskab mellem franske Thierry Janots og hollandske Richard Bos, som først mødte hinanden på vinmagerskolen Lycée Viticole i Beaune i 1996. R. Bos arbejdede derefter med gastronomiske projekter i Holland og T. Janots udviklede sin ekspertise ved arbejde for topproducenter som Drouhin, Louis Latour og Comtes Lafon.

I 2005 slog de sig sammen med vinkælder i Meursault og finansiel støtte fra Holland. R. Bos har hovedansvaret for administration og markedsføring, mens T. Janots, med sin efterhånden store erfaring, er fuldt fokuseret på at lave vinen.
De lægger megen vægt på, at oprindelsesområdet, "terroir" og klimaforhold, skal præge den enkelte vin. Deres stil ligger i den lidt fyldigere ende af skalaen, og vinene er generelt egnede til lagring.

Der bruges næsten altid egefade til lagring, men let toastede, og nye fade bruges meget behersket, da fadet skal støtte vinen, ikke dominere den. Deres favoritfade er fra to områder: Allier i det nordøstlige Centralfrankrig og Vogeserne op mod Alsace. Begge områder har næringsfattig jord og tætte- eller meget højtliggende skove, som giver træ med tætte porer, der støtter vinens struktur.

Chassagne-Montrachet er den sydligste af de tre berømte hvidvinskommuner Chassagne-M., Puligny-M. og Meursault. Efternavnet til Chassagne, som kommunen blot hed tidligere, skyldes de tre Grand Cru'er. Elleve kommuner i Côte d'Or benyttede i sidste halvdel af 1800-tallet retten til at tilføje deres stjernemark(er) til deres navn.
Der er hele 55 1.Crus, men ligesom i Chablis er flere af disse dele af større marker, hvor brug af markdelens navn eller fællesnavnet, der omfatter flere små marker, er valgfrit. Ud over Grand Cru'erne er der ca. 197 ha. plantet med Chardonnay og 106 ha. med Pinot Noir. 1/3-del af produktionen er rødvin, der er anerkendt for fast strukturerede, krydrede vine, men hvidvinene er de bedst kendte og mest efterstræbte.

Markerne vender mest sydøst og ligger mellem ca. 220 -340 m.s højde. Jordbunden er meget varieret med forskellige blandinger af limsten, mergel, grus, sand og ler. Generelt er markerne nord for byen, tæt på Puligny-Montrachet, med højere indhold af porøs limsten i overjorden, og vinenes elegante og lidt rankere stil minder mere om naboens, især fra de højtliggende marker. I den sydlige del er der ofte mere mergel og i de lavere liggende marker en del ler og jernholdigt grus. Der er plantet forholdsvis mere Pinot Noir her. Trods den noget tungere jord er dræningen fin pga. limstenen og et højt grusindhold. Hvidvinene herfra er gerne mere vægtige og yppige end nord for byen. Kommunens navn er med rette et "brand", der står respekt om, for de fleste nok især for hvidvin med høj klasse og potentiale til udvikling.

Serveringsforslag

Fed fisk
Lys fisk
Fjerkræ
Skaldyr

Anbefalinger

Gule vine

Cremet & rank
Vine med en cremet mundfølelse og frisk bagvedliggende syre. Et aromabillede, der domineres af modne gyldne frugter og indslag fra fadlagring. Ofte vine i den høje kvalitetsklasse. Vinene serveres til cremede retter med fisk eller fjerkræ. Gule vine kommer typisk fra kølige vinområder.
Aromaer Gule æbler, ananas, mango, modne ferskner, citronskal, æblekage, appelsiner, smør, yoghurt, nødder, brioche og vanilje.
Vinområder Bourgogne, Champagne, Oregon, New Zealand, Sydafrika, Washington og Norditalien.
Druer & typer Chardonnay (fadlagret), Albariño, Pinot gris og Chenin blanc (Sydafrika).