Om produktet
Tre km længere ude ad grusvejen - ved nabobjergtoppen til Mount Edens 'estate' - erhvervede Mount Eden Vineyards i 2007 det daværende 'Cinnabar WineEstate. Navnet ændrede de ved samme lejlighed til 'Domaine Eden', og de mere frugtdrevne vine - baseret helt eller delvis på frugt fra disse marker - har siden adlydt det navn.
Én af dem er denne store Chardonnay lavet på lavtydende, midaldrende vinstokke fra højtbeliggende marker på både Mount Eden og Domaine Eden. Med udsigt over Silicon Valley mod øst og Stillehavet mod vest ligger dette sted meget uprætentiøst - næsten uopdaget - og mange ved den dag i dag stadig ikke, hvor god Chardonnay, jorden ved Santa Cruz Mountanis kan give.
Men det ved de hos Domaine Eden, hvor alle druerne er håndhøstede, og vinen er i kælderen gæret ved det naturlige gær med 10 måneders efterfølgende lagring i franske egetræsfade (lav toast og 30% nye), inden den til sidst er aftappet uden foregående filtrering.
Uagtet hvilke af deres besiddelser, frugten kommer fra, vægter Mount Eden altid elegance og renhed højere end koncentration og sødme, selv om der bestemt også er krop og kompleksitet at komme efter.
I Californisk kontekst er der således tale om en uhørt ren og fokuseret aroma med citrus- og blomsterpræget duft kun nænsomt båret af små, fine nødde- og smørassociationer foruden subtile krydderier fra fadlagringen. Samme nuancer går igen i smagen, der har en rig cremet frugt, men hvor det mineralske terroir på Santa Cruz Mountains giver vinen friskhed og en uendelig drikkeglæde.
Nyd denne skønne chardonnay til smørstegt pighvar, grillkylling, moules frites eller for den sags skyld hvid pizza med eksempelvis tyndtskårne kartoffelskiver, rosmarin og gedeost.
Den kan i øvrigt gemmes i mindst 10 år fra høståret, og så foreslår vi dig at servere den ved 8-10 grader.
93 point - Wine Enthusiast, november 2021
"Toasty wood aromas meet with lemon oil and concentrated honeysuckle on the nose of this affordable sister to Mount Eden. There is a firm grip to the palate, where those citrus and wood flavors converge alongside salted sunflower seeds and cashew."