Om produktet
Domaine Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star” angiveligt takket være, at deres allerførste vin blev spottet af Guide Hachette hvilket ledte til, at "La Revue du Vin de France" og "Wine Enthusiast" kom på sporet af projektet. Flere er på vej.
Bag domænet står far og søn Laurent og Camille Schaller. Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og siden var var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde.
Familien var i menneskealder en loyal leverandør af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men Camille Schaller ville det anderledes, så da han i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at tappe deres egen vin.
Det skete i 2014, og her i deres 8. take kommer vinene med en sprød syre og den der linniere næsten salte mineralitet, som var Chablis adelsmærke dengang vinbønderne kæmpede for at opnå tilstrækkelig modenhed og ikke for at undgå overmodenhed. Der var da også mange bump i Chablis i 2021. Frost som især ramte de brede appellationer Petit Chablis og Chablis, og derpå alt for lidt sol og rekorder i nedbør, som i flere perioder umuliggjorde forebyggende behandlinger mod råd og svamp. Som Camille Schaller bemærkede, da vi var forbi i sommeren 2022, så bød 2021 på udfordringer, som han ellers kun havde hørt sin far fortælle om.
Der er tale om maskinel høst og vinificeringen er traditionel, med en meget forsigtig presning af de hele drueklaser og derpå en dekantering natten over forud for den alkoholiske og malolaktisk gæring i termoregulerende rustfri ståltanke, der sættes i gang med hjælp fra opformerede gærstammer fordi kælderen reelt er en renoveret lade, som endnu ikke i tilstrækkelig grad supporterer (holder på) de naturligt forekommende gærceller. Efter gæringen 8 måneder sur Lie i tanken og derpå en skånsom filtrering i forbindelse med aftapningen på flaske.
En dejlig åbner med smukke aromaer af hvide blomster og citrus. Den er dirrende frisk, slet ikke spinkel og på ingen måde ”petit”, selvom det er det, der signaleres på etiketten. Bare en fin vin som indfrier alle de forventninger, man med nogen rimelighed kan have til appellationen og til finesserig friskhed og mineralitet i Chablis.
Server den gerne direkte fra køleskabet som aperitif eller til lette retter, hvor friskheden og sprødheden er i fokus.