Om produktet
Domaine Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star” angiveligt takket være, at deres allerførste vin blev spottet af Guide Hachette hvilket ledte til, at "La Revue du Vin de France" og "Wine Enthusiast" kom på sporet af projektet. Flere er på vej.
Bag domænet står far og søn Laurent og Camille Schaller. Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og siden var var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde.
Familien var i menneskealder en loyal leverandør af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men Camille Schaller ville det anderledes, så da han i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at tappe deres egen vin.
Det skete i 2014, og her i deres 8. take kommer vinene med en sprød syre og den der linniere næsten salte mineralitet, som var Chablis adelsmærke dengang vinbønderne kæmpede for at opnå tilstrækkelig modenhed og ikke for at undgå overmodenhed. Der var da også mange bump i Chablis i 2021. Frost som især ramte de brede appellationer Petit Chablis og Chablis, og derpå alt for lidt sol og rekorder i nedbør, som i flere perioder umuliggjorde forebyggende behandlinger mod råd og svamp. Som Camille Schaller bemærkede, da vi var forbi i sommeren 2022, så bød 2021 på udfordringer, som han ellers kun havde hørt sin far fortælle om.
Dette er familiens gnistrende rene generiske Chablis, som stolt skiller sig ud fra mængden med sine generøse noter af pære, akacie og kaprifolie, som bliver holdt i skak af præcise citrusnoter. Friskere end i 2020, men helt uden umodne noter og stadig lidt fyldigere og lidt mere subtil end de fleste andre.
Der er hovedsagelig tale om maskinhøstet frugt fra parceller nede omkring vingården i Préhy, men frugt fra et par små parceller med mere end 30 år gamle vinstokke oppe på “den gyldne ryg” mellem Premier Cru skråningerne Vaillons og Montmains indgår også.
Vinificeringen er traditionel, med en meget forsigtig presning af de hele drueklaser og derpå dekantering natten over forud for den alkoholiske og malolaktisk gæring i termoregulerende rustfri ståltanke, der sættes i gang med hjælp fra opformerede gærstammer, fordi kælderen reelt er en renoveret lade, som endnu ikke i tilstrækkelig grad supporterer (holder på) de naturligt forekommende gærceller. 10 måneder sur Lie i tanken og derpå en skånsom filtrering i forbindelse med aftapningen på flaske.
Server den gerne direkte fra køleskabet som aperitif eller til lette retter, hvor friskheden og sprødheden er i fokus.