Om produktet
Philipponnats Blanc de Noirs blev første gang produceret på frugt fra 2008-høsten, hvor man fjernede den sidste sjat Chardonnay fra den hidtidige Réserve Millésimée, som dermed udgik af sortimentet. Og siden har det været en fornøjelse at følge, hvorledes denne Blanc de Noirs for hver ny årgang er blevet en lille smule mere præcis, angiveligt fordi Charles Philipponnat og hans kældermester Thierry Garnier i stadig højere grad er blevet klart over, hvor vigtigt det er at arbejde med et superbt druemateriale, når man insisterer på den lave dosage og Extra Brut. Denne 2018, der blot er den 8. i rækken (fordi vinen ikke blev produceret i 2010, 13 og 17) er således en ny triumf for det sammentømrede makkerpar.
Hemmeligheden er, at man udelukkende arbejder med frugt fra vinmarker med Premier og Grand Cru status på Montagne-de-Reims og Mareuil-sur-Ay, og at man derpå udelukkende anvender mosten fra det første pres. For at få større fokus og friskhed begrænses den malolaktiske gæring i ståltankene, og for den (lille) del, som gærer i fade, undgås den malolaktisk gæring fuldstændig. Resultatet er at man råder over basisvine af høj, høj klasse når den endelige cuvée sammenstikkes, tilsættes sukker og opformeret naturgær i foråret. Vinen får herefter lov til at modne med gærresterne i 5 år frem til marts 2023 hvor de første flasker er degorgeret til Extra brut med en dosage på bare 4,25 g./l.
Som det forstås, er der skruet pænt op for volumen, så det er en Champagne, som fortjener at komme med til bords, og her kan man godt springe både fiskene og skaldyrene over. Prøv den i stedet til fuglevildt, til retter med and og gås eller sammen med den forbudte fedtlever.