Champagnehuset Philipponnat ligger i Mareuil-sur-Ay nærmest i skæringspunktet mellem de tre førende produktionszoner, Côte des Blancs, Vallée de la Marne og Montagne de Reims og fra husets egne 20 ha. - alle klassificeret som Premier Cru og Grand Cru – samt fra frugt fra en række betroede og trofaste vinbønder producerer man i dag i omegnen af 700.000 flasker fordelt på foreløbig 13 forskellige cuvéer, herunder to årgangsvine, mærket Cuvée 1522 (til ære for familiens ankomst til Champagne), tre enkeltmarks cuvéer og signatur cuvée Clos des Goisses.
Familien Philipponnat stammer oprindeligt fra Tyskland, men de kan dokumentere at de har været aktive i Champagne distriktet i hvert fald siden 1522 hvor gamle optegnelser dokumentere at Apvril de Philipponnat erhvervede nogle parceller i en lieu-dit, der hed og stadig hedder "Le Léon". Op gennem generationerne har familien beskæftiget sig med landbrug, vin avl og har endda været leverandør til Ludvig XIV's kongelige hof, men alligevel var det først i 1910 at Pierre Philipponnat tog skridtet fuldt ud og etablerede Champagnehuset Maison Philipponnat, så når man i 2022 fejrer de første 500 så er det familiens tilstedeværelse i Champagne og ikke produktionen, det gælder.
Juvelen hos Philipponnat er Clos des Goisses, der rejser sig dramatisk over Marne-kanalen i en vinkel på mellem 30° og 45°. 5,5 ha. (3,5 ha. Pinot Noir og 2 ha. Chardonnay) med en fuldstændig sydlig eksponering som sammen med eksponeringen betyder at middeltemperaturen ligger mere end 1,5°C over gennemsnittet for regionen. Det betyder at Philipponnat hvert eneste år siden 1935 har kunnet høste exceptionelt modne druer og forvandle dem til en af de mest ikoniske Champagner. En årgangs Champagne som indtil Krug lancerede Clos des Mesnil i 1979, var den eneste enkeltmarks Champagne og dermed i et halvt århundrede den eneste terroir drevne Champagne på markedet.
Den respekterede amerikanske Champagneskribent Peter Liem kalder Clos des Goisses "helt uden tvivl den bedste vinmark i hele Champagne.", og den britiske British Champagneekspert Tom Stevenson er i synk, når han skriver at "der ikke kan herske nogen tvivl om, at Clos des Goisses kan prale af det mest distinkte mikroklima og mest udtryksfulde naturlige terroir i Champagne”.
I 1997 blev huset en del af Lanson- Boizel Chanoine Champagne Group (Champagne Lanson, Chanoine Frères, De Venoge, Boizel, osv.), da René Philipponnat (chef de cave gennem 3 årtier for Moët & Chandon) vurderede at der skulle en kapitalindsprøjtning til hvis Champagne Philipponnat skulle forbindes med andet og mere end Clos des Goisses, og da Lanson-BCC efterfølgende valgte at lade Renés søn Charles Philipponnat drive virksomheden videre blev det ligesom i familien.
Charles Philipponnat er 16. generation i familien og han får nu æren for at Champagne Philipponnat befinder sig i det der er blevet kaldt den 2. guldalder (den første var i perioden 1913-1962, hvor Louis Boland var chef de cave og begavede sin samtid med det der dengang blev kaldt essensen af Pinot Noir fra Montagne de Reims)
Under Charles og kældermesteren Thierry Garnier regime er vinene ikke bare blevet mere intense, de er også friskere blandt andet fordi man nu kun bruger mosten fra det første pres. Samtidig er der kommet mere dybde og kompleksitet til stede fordi årgangsvinene nu modner længere på (næsten neutrale) fade inden tirage og fordi den vigtige ”vin de reserve” til basis cuvéer nu kommer fra et solare-system, som efterhånden rummer vine fra flere end 15 årgange. Og endelig er flaskemodningen sat op således at 3 år er minimum og årgangscuvéerne ofte nyder godt af 5, 7 og nogle gange 10 års modning frem mod disgorgement.
Champagne Philipponnat er således steget helt til tops blandt de såkaldte Grandes Marques et Maisons de Champagne, og vi tør godt hævde at kun få andre Champagne huse kan være med her når det kommer til kvalitet og karakter i de enkelte cuvéer. Og det gælder hele portofølgen fra de ikoniske vine fra Clos des Goisses og frem til den fantastiske trio Royale Réserve Brut, Non-Dosé og Rosé; som skal tælles med blandt de fineste non-vintage champagner på markedet i dag.