Vinene fra Saint-Emilion er uden tvivl nogle af de mest berømte og efterspurgte i verden - og ikke uden grund! Vindistriktet er blandt de ældste i Bordeaux og ligger på Dordogne-flodens højre bred, omkring den smukke, højtliggende middelalderby Saint-Emilion. Stedet var oprindeligt befæstet og havde egen domkirke og kloster, hvor munkene i mange århundrede dyrkede vin og var med til at opretholde en god og stabil kvalitet heraf. I dag samler distriktet et fantastisk udvalg af klassificerede vinslotte, men byder også på spændende vine fra mere beskedne vingårde.
Nord for selve Saint-Emilion AOP-distriktet finder man 5 små AOP'er i såkaldte satellit-kommuner, som også kan levere gode vine og må tilføje betegnelsen Saint-Emilion til deres navn: Saint-Georges, Parsac, Montagne, Puisseguin og Lussac. Jordbunden under byen og i det mest af området består af kalksten, som har gjort det nemt at udgrave de mange vinkældre midt i selve byen eller under de omkringliggende vinslotte.
De meget kalkholdige terrasser i højden og de mere sand-, ler- og aflejringsholdige lag i dalen giver gode forhold til især druen Merlot, som dominerer suverænt i Saint-Emilion (og i nabodistriktet Pomerol). Den er hemmeligheden bag Saint-Emilion-vinenes særlige finesse og velour. Blandingen med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og evt. Malbec sikrer samtidigt en god struktur og et godt modningspotentiale.