Om produktet
En del af Serriger Würtzberg er i den såkaldte VDP terminologi en Grosses Gewächs, og den syd-sydvestvendte skov omkransede skråning på 4,98 ha., der stejlt rejser sig direkte fra Saar-flodens spejl leverede i 1990’erne frugten til den navnkundige Bert Simons vine, som dengang opnåede de samme priser som Egon Müllers ikoniske vine fra Scharzhofberg. Tiderne skifter..
Der er tale om frugten fra en særlig tur op og ned ad skråningen i den sidste uge af oktober, hvor de mest erfarne drue plukkere udelukkende gik efter de ældste vinstokke - heraf adskillige som er podet på gamle rødder, der har overlevet vinlusen. Der skete en sortering inden alle stilke blev fjernet og druerne presset. Herefter blev den fritløbende most ledt direkte ned i ét 1.200 liters gammelt egefade (et såkaldt Stückfass eller Fuder) uden anvendelse af pumper, hvor gæringen langsomt gik i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. Der blev gæret op til 13% alkohol og en restsødme, der i det tidlige forår blev fikseret omkring de 7g. pr. liter. hvorefter vinen modnede sammen med gærresterne frem mod aftapningen i august 2021.
Dette er blot den 3. Grosses Gewächs under det nye regime, og vinen erstatter den hidtidige Alte Reben. Vidunderlige blomstrende noter af mirabeller, modne grapefrugter og saftige hvide ferskner, som kommer i et krydret, cremet og mildt udtryk, som på fascinerende vis bliver løftet af en smuk syrlig fornemmelse fra start til slut.
Så mild og aromatisk, at den er ved at spadsere ud af det salte køkken, og så alligevel slet ikke. Det er i lige så høj grad et spørgsmål om vaner og lokal madkultur. I Saarburg og Trier får vine som denne lov til at håndtere både svinekoteletter og grillede bøffer på de bedste restauranter, og vi skulle hilse og sige, at det fungerer. Naturligvis vidunderlig som aperitif og oplagt sammen med fisk og skaldyr med masser af krydderier som i den glade Cajun-køkken.