Om produktet
Fritz Wieninger og Luis Teixeira, vinmagerne hos Weingut Hajszan-Neumann, har siden 2015-årgangen eksperimenteret med gæringsforløb med skinkontakt i adskillige måneder og nærmest uden intervention undervejs. Det vil sige ingen kommerciel gær, ingen enzymer, intet gummi arabicum, ingen forsurring og ingen anvendelse af svovl før vinen tappes og lige forsikres mod den allerstørste flaskevarians.
Vinstokkene dyrkes i henhold til biodynamiske retningslinjer, der blev høstet i hånden og først efter en omhyggelig soignering blev druerne presset til en most der blev genforenet og gæret sammen med skindet fra druerne (ikke stilkene og kernerne) i beton æg eller amfora. I 2020 er det en lille smule anderledes i det man har ønsket at fremhæve den delikate, men også sarte frugt fra Grüner Veltliner druerne og derfor er både betonægget og amforaen her i 2020-årgangen blevet taget ud af ligningen. I stedet er der gæret i rustfrit stål og efter hele 4 måneders skinkontakt er skallerne omhyggeligt blevet siet fra hvorefter vinen har fået lov til at bundfælde / sætte sig i 6 uger inden den er tappet på flaske uden klaring eller filtrering.
Druerne kommer fra Wiens Bisamberg hvor Hajszan-Neumann har nogle parceller med gamle vinstokke oppe på den øverste del af den sydvendte kalkrige og grus tunge vinmark, som kaldes Ried Gabrissen, og fordi vejret pludselig slog om fra smukt sensommervejr til deprimerende efterårsrusk, blev høsten en langstrakt affære. Adskillige gange måtte høstarbejde blive hjemme på vingården i flere dag og først i midten af november lykkedes at bringe de sidste druer ned til vingården. Det gør 2020-høsten til den seneste for Hajszan-Neumann nogensinde. Luis Teixeira fortæller at det hele var ret ekstremt, men at deres bekymringer til sidste viste sig ubegrundede, og at de endte med at producere "dybe, meget intense og livlige hvidvine, der ikke er tynget af for meget alkohol."
Hvid eller orange? Luis Teixeiras ord dækker også denne Grüner Veltliner, som man enten skal dekantere forsigtigt hvis man ønsker et næsten klart udtryk eller også skal man lige vende flasken engang inden den åbnes. Så man får "det hele" med og den oplevelse som er tiltænkt, for her er det aromatiske bundfald en del af pakken. Trods 4 måneder med drueskallerne ikke direkte tanninsk, men i stedet med en blid garvesyre som fint supporterer frugtsyren, associationerne til friske hasselnødder og de næsten Muscat-agtige noter af hyld og litchi. Sikkert på grund af det rustfri stål får vi her den "orange" fornemmelse uden oxidative elementer. En flot og i mange kredse sikkert også stadig debatskabende vin.