Puligny-Montrachet i Côte de Beaune er uden tvivl et af de mest kendte områder for produktion af hvidvine i verden.
I størrelse fylder Puligny kun halvdelen af Meursaults areal og 2/3 af Chassagnes – begge hvidvinsproducerende nabokommuner, men i berømmelse slår Puligny dem begge. Det er i jordbunden, man skal finde årsagen til Puligny-Montrachets særlige kvalitet. Ud over Bourgognes klassiske blanding af kalk og ler finder man her lag med småsten, som sikrer en god dræning og samtidig optager varmen ved overfladen og afgiver den senere.
Det er i øvrigt oprindeligt til vandet, kommunen skylder sit navn, idet området i middelalderen var kendt for sine mineralvandskilder og sumpede områder. De findes stadig den dag i dag (på gammel fransk hed sump "pol"). Fra Poligny – stedet med vand – blev det til Puligny, og som flere andre kommuner fik landsbyen i det 19. årh. lov til at tillægge navnet for den bedste vinmark i området til sit eget navn. Her var det Grand Cru-marken Montrachet, som gav navnet, en mark som Puligny må dele med nabokommunen Chassagne i lighed med Grand Cru-marken Bâtard-Montrachet. Men kommunen Puligny har dog to Grand-Cru-marker for sig selv, nemlig Chevalier-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet og i øvrigt flere fremragende 1. Cru marker.