Hvis du er på udkig efter en rigtig god rom til markedets bedste priser, så er du landet det helt rigtige sted! Vi tilbyder et udsøgt sortiment af de bedste rom, vi har kunnet finde på markedet.
Der er mange forskellige typer og smage af rom, og du kan med fordel bruge filtrene til at finde det du er på udkig efter i vores sortiment.
Hvad er rom?
Rom er den alkohol, som adskiller sig mest fra andre typer af spiritus på flere parametre. Rom laves på en base af sukker og har derudover ingen universelle regler for produktionen.
I modsætning til meget andet spiritus, som f.eks. Whisky, der i mange tilfælde har traditionsbundne produktionsmetoder med stramme regler og minimumskrav, som i flere tilfælde er EU-reguleret.
Rom som vi kender i dag kan spores mange århundreder tilbage. Tidligere var alkoholprocenten så høj, at den kun blev brugt til medicin, og blev kun drukket af slaver. Interessen kom for alvor til den vestlige verden i løbet af 1700-tallet, da destillerierne udviklede rom af højere kvalitet. Her var det særligt England, som begyndte at importere rom i store mængder.
Rom er en alkohol som de seneste år har fået en kæmpe renæssance i Danmark. Specielt fadlagret rom er spiritus du kan drikke rent. Denne er i stil med en god Cognac eller Whisky, og er blevet utroligt populært.
Tjek også rom på tilbud.
Rom er lavet på saften fra sukkerrør som ved længere gæring omdannes til alkohol. Det er meget enestående sammenlignet meget andet spiritus der typisk er lavet på bl.a. druer, korn og kartofler.
Man laver rom ved at tage sukkerrørsmelasse, som ved gæring bliver til alkohol. Denne destilleres indtil rommen har en alkoholprocent omkring 90%, som lagres på træfade eller trætønder der afgiver den mørke farve. Inden det hældes på flaske bliver det fortyndet til omkring 40-43%. Resultatet er en mørk rom.
Lys rom og mørk rom laves stort set på samme måde, bortset fra lagring. Mørk rom lagres ofte i trætønder, som afgiver en mørk farve. Lagres den i kortere tid eller slet ikke, får man en lys rom. Det dyreste og bedste rom, som har lagret i lang tid vil derfor typisk være mørkt.
Grundlæggende findes der mørk rom og lys rom, som yderligere kan inddeles i stilarter, der indikerer at produktionslandet af rommen har været under fransk, engelsk eller spansk herredømme med betegnelserne "rhum", "rum" eller "ron".
Rom i den franske stilart er lavet på kolonnedestilleret sukkerrørsjuice. En meget tør rom, som ikke er tilsat sukker efterfølgende. Den har et meget rent smagsudtryk og er sammenlignelig med whisky. Det er noget mere krævende end meget andet rom spiritus og er i særdeleshed for den mere garvede romdrikker.
Rom i den franske stil kaldes også rhum agricole. Den bruger typisk betegnelsen "Rhum" på etiketten.
Rom i fransk stil har vi f.eks. La Maison Du Rhum, Chamarel Rhum
Rom i den engelske stilart er den traditionelle rom og er lavet ved pot-still destillation af melasse, som giver en masse smag og aroma. Det er dog ret tunge aromaer, hvor smagsnuancerne hastigt udvikler sig i takt med at man drikker det.
Bruger typisk betegnelsen "rum" på etiketten.
Rom i engelsk stil har vi f.eks. Rammstein Rum, Plantation Rum, Rum Nation
Rom i den spanske stil er hjemstedet for de søde rom. Det er rom, som er meget indbydende i smagen og lige til at gå til. Her er melassen kolonnedestilleret og efterfølgende tilsat sukker. Resultatet er en rom med god sødme.
Bruger betegnelsen typisk "Ron" på etiketten.
Lyse rom er perfekt til drinks med rom f.eks. Mojito, Piñacolada
Mørk rom serveres "on the rocks"
Rom i spansk stil har vi følgende f.eks. Ron Zacapa Rom, Ron Quorhum, Diplomatico Rom, A.H. Riise Rom
Rom er en alkohol, som kan have mange forskellige smagsnuancer af krydderier og frugter. Her kan man opleve honning, vanilje, ristet brød, ceder træ, chokolade, kokos, kaffe, mandler mv. Rom er spiritus lavet på sukker. Det er sukkerindholdet, der giver den kendetegnende bløde, runde og sødmefulde smag.
Skal du lave drinks med rom, er det ikke helt tilfældig til stil rommen har. Rom i fransk stil "Rhum" passer til Ti Punch og Planteur, engelsk stil "rum" passer perfekt til rom og cola, og spansk stil "ron" passer bedst til Mojito og Piñacolada.
Mørk rom bør bruges i f.eks. rom og cola, Piña Colada og Dark N’ Stormy. Lys rom bør bruges til f.eks. Strawberry Daiquiri og Mojito.
Skal du lave jæger te, så skal du have fat i Stroh rom.
Da rom er en destilleret spiritus med en høj alkoholprocent siger man at der normalt ikke er en udløbsdato. Heraf kan man sige at rom er en drikkevare som ikke udløber fordi den har været ældes i mange år i trætønder eller egetræsfade, som gør at holdbarheden forlænges.
Har du en rom med med brudt forsegling, så kan du forvente at alkoholen begynder at ilte, så tommelfingerreglen er 3 måneder efter du har åbnet noget spiritus, så skal det drikkes. Dufter det godt så drik det, lugter det surt eller dårligt, så hæld det ud.
Det er vigtigt at du opbevarer rom rigtigt, for at du kan drikke det bedste rom. Det skal opbevares mørkt, tørt og roligt. Stil det i skyggen i et lukket skab, så rommen ikke på daglig basis opvarmes af solen.
Det er typisk hvid rom som er bedst til drinks og cocktails. Skal du lave rom og cola, så skal du have mørk rom.
Det bedste rom skal absolut drikkes rent. Her kan man med fordel vælge mørk rom i spansk stil, som typisk har de mere søde og sukkerholdige rom. F.eks. fra AH Riise rom, Diplomatico Rom eller Ron Zacapa rom.
Det kommer meget an på hvilken rom, det drejer sig om og kvaliteten heraf. Det bedste rom serveres ved stuetemperatur uden is. Synes man at smagen er for kraftig, så tilføj en isterning, som dæmper smagsoplevelsen.
Billig rom skal man ikke drikke rent, men egner sig bedre i drinks med rom.
Vi bestræber os på altid at have de bedste rom på tilbud til dig, så du kan få god rom, billigt.
Finder du et hul i vores rom sortiment, så tøv ikke med at kontakte os, så vi kan prøve at skaffe den rom du leder efter.
Hvis du synes at rom er alkohol fra øverste skuffe - så tjek vores udvalg her!