Om produktet
Det er Gessica og Giuliano Frollani, der står bag, det de selv kalder "La Nuova Cantina di Casa di Terra"; et nyt tip-top moderne og miljømæssigt bæredygtigt vineri, der forvandler frugt fra vinmarker i proces mod økologi til nogle vine, som ikke undgår at imponere.
Det var Giuliano's bedsteforældre, som købte gården, da de tilbage i 1956 valgte at rykke fra Marche og over på den toskanske kyst. I de første mange år handlede det lige som på alle de andre gårde om frugt og grøntsager, og vin var blot noget man dyrkede til husbehov og for at sikre at familiefesterne ikke blev alt for kedelige. Så fik Sassicaia sit internationale gennembrud, og i 1990'erne blev Casa di Terra en del af den bevægelse, som forvandlede Bolgheri fra et landbrugsland befolket af bonderøve til et vindistrikt hvor slips, spidse sko og høje hæle holdt deres indtog.
For Fattoria Casa di Terra er 3 ha. med vinstokke i løbet af 20 år blevet til næsten 50, og anerkendelsen kom tidligt i form af fine anmeldelser fra James Suckling, som spottede Casa di Terra allerede i 2005, dengang han stadig smagte for Wine Spectator. De italienske meningsdannere har imidlertid været mere forbeholdne, og det er så det, der nu skal laves om på, hvor vinmageren Diego Mugnaini har fået en ny legeplads og ikke mindst fået lov til at sparre med den konsulterende vinmager Emiliano Falsini, som allerede hjælper 6 andre producenter i Bolgheri.
Det er spændende både på papiret og i glasset og Diego og Emiliano er slet ikke færdige med at skrue på druesammensætningen, fadlagringen og alt hvad de ellers kan skrue på for at finde ind til en subtil drinkability, som kan bringe "La Nuova Cantina" helt til tops i hierarkiet uden at gribe til trættende ”Parker Power”.
Med denne Bolgheri Superiore Maronéa kan der imidlertid ikke skrues på drueblandingen, da der er tale om en ren Cabernet Sauvignon skabt på frugt fra relativt unge vinstokke fra 5 små parceller, der er tilplantet mellem 2002 og 2011 og alle ligger nær de parceller, der leverer frugt til Tenuta dell'Ornellaia og Le Macchiole's verdensberømte Merlot-vine. Der er tale om delvis maskinel høst og en dobbeltsortering af druerne inden alle stilke fjernes forud for gæringen uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Derpå 18 måneders modning i franske fade, hvor andelen af nye er reduceret til bare 10% for at skabe yderlige ”luft” til Bolgheri’s berømmede terroir. Derudover aftapningen uden klaring og filtrering for ikke at ”forstyrre for meget”, som Diego Mugnaini formulerer det.
En fyldig meget generøs vin som både imponerer og charmerer takket være masser af krydderier og saftige brombær og syrlige solbær, som står solidt på en bund af faste, men ikke afvisende tanniner. Vinen er endnu ikke bredt bedømt, men Monica Larner, der smager rundt i Italien for The Wine Advocate, har været oppe med 92 og 93 point for henholdsvis 2015 og 2016-årgangen, og sidstnævnte indbragte også Casa di Terra et såkaldt "Excellence is an attitude WineHunter Award" ved Merano Wine Festival i 2020.