Om produktet
Baggrund I den sydlige ende af Gardasøen, der hvor Lombardiet lige akkurat ikke er blevet til Veneto ligger byen Sirmione og vinhuset Cà dei Frati i hjertet af produktionsområdet for Lugana DOC. Navnet (munkenes hus) er ikke tilfældigt valgt, men vidner om at der i flere århundreder har været et kloster på stedet. Det er således beskrevet at man fra markerne har produceret vin helt tilbage i 1782. Dal Cero familien købte huset i 1939, men begyndte først at producere under eget navn i 1969 under ledelse af Pietro dal Cero. Dette skift i strategien medførte en gennemgribende modernisering både i vinmarkerne og i kælderen, og hermed var man et af de første vinhuse der satsede på kvalitet frem for kvantitet.
I dag betragtes Cà dei Frati som den ubestridt førende producent af Lugana.
Duft og smag:
Det er en meget fyldig vin, der har noter af modne bær, udblødte bær, marmelade, spicy krydderier, kirsebær og balsamico. I munden er der masser af saft og kraft, men en ren og elegant frugt der viser en fin mineralitet. Der er rigtig god balance mellem den sødlige frugt og tanninerne, der gør vinen helstøbt i sin fremtræden.
Gastronomi:
Vinen er udpræget en efterårs- og vintervin, som passer ideelt til alle kraftigere retter, som simreretter, stege braiseret i vin, vildt, klassisk julemad, hvor fedet skal drives af med en god saftighed. Også til gode modne oste, fyldige pastaretter og supper med forskellige kødstykker. Bør serveres en anelse afkølet, da alkoholen ellers vil få for meget magt. Ca. 17 grader.
Lagring: Det er en spændende sammenblanding af den lokale
Marzemino, Sangiovese og max 10 % Cabernet Sauvignon. Vinen lagres på barriques i 14 måneder og op til 10 måneder på flaske
efterfølgende.