Om produktet
Antídoto er det spanske udtryk for "modgift" og det er netop hvad denne vin var tænkt som, da den franske vinmager Bertrand Sourdais lancerede den for første gang i efteråret 2011. En "modgift" mod alle de "kønsløse" vine, der blev ved at skyde frem, skabt på frugten fra "manipulerede" Tempranillo-kloner, plantet på mægtige arealer i de lavere liggende områder i Ribera de Duero.
Bertrand Sourdais havde netop været igennem en ulykkelige skilsmisse fra Dominio de Atauta, hvor han i 10 år havde fejret store triumfer med vine skabt på revitaliserede gamle vinstokke, men nu ville nye ejere ned ad en vej, der i højere grad handlede om mainstream, og Bertrand Sourdais ville ikke med!
Sammen med vennen og David Hernando begyndte han at købe og leje højt beliggende parceller med gamle vinstokke oppe mellem Aranda de Duero og Soria i den øvre del af Duero-dalen, og undervejs lejede de sig ind i vinkældre først i Quemada og siden La Vid, hvor de første 6 årgange af denne kom til verden.
I 2016 var der imidlertid skrabet penge nok sammen til, at Bertrand Sourdais kunne investere i topmoderne udstyr og indrette sin egen kælder i nogle forladte bygninger i San Esteban de Gormaz. En kælder som naturligvis har fået navnet Bodegas Antídoto y Dominio de Es!
Frugten kommer fra efterhånden mere end 750 mikroparceller med 30 til mere end 100 år gamle vinstokke i San Esteban-området, som Bertrand og David enten ejer eller kontrollerer, og overalt arbejder de hånd i hånd med de involverede vinbønder efter en såkaldt "økologisk overenskomst".
Høsten er manuel med sortering både i vinmarken og ved ankomsten til kælderen. Der gæres delvis med hele drueklaser og for at raffinere vinen og for at undgå bitre tanniner pumpes den gærende most bort fra stilke, kerner og drueskin lige så snart Bertrand vurderer, at der er farve nok til, at forbrugerne ikke vil blive "skræmt". Vinen modner 8 måneder i nye (15%) og brugte franske 600 liters fade inden den tappes på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.