Om produktet
Med sine snart 25 år som biodynamisk druedyrker og vinmager i det sydligste Baden i Tyskland, kan Thomas Harteneck betragtes som en erfaren herre i sit felt. Efter 150 år i Pfalz, rykkede Harteneck-familien til Scliengen i 1997, hvor klimaet var mildere og Thomas Harteneck for alvor udfoldede sin kærlighed for biodynamisk dyrkning. I 2004 blev vingården med tilhørende land for første gang Demeter-certificeret, og gradvist har Thomas sammen med sin hustru Daniela og parrets to børn, arbejdet sig i retning af mindre intervention i kælderen. I 2019 gik de linen ud og lavede en del af produktionen uden tilsætning af svovl.
Hartenecks ”organisme”, som en gård typisk betegnes i biodynamisk sammenhæng, er et smukt eksempel på hvilken balance og øget frugtbarhed, biodynamikken medfører. Her arbejdes efter så-kalenderen og dermed himmellegemernes bevægelser gennem de tolv stjernetegn, og biodiversiteten trives og opmuntres og naturen inviteres med ombord gennem insekthoteller og vilde blomster og planter mellem vinstokkene. Thomas Harteneck tøver ikke et sekund med at understrege hvor stor effekt den biodynamiske tilgang har haft på hans vinmarker og omgivelserne. Insekter, fugle og et væld af vilde blomster og planter skaber balance i vinmarkerne, som smitter af på vinplanternes sundhed og modstandskraft.
Når det kommer til biodynamik, orange vine og vine uden andet end det svovl, som naturen selv leverer, er der ikke mange i Tyskland, som kommer op på siden af Thomas Harteneck, og i et univers befolket af fusentasteri er det betrykkende, at han har været i gang i mere end 20 år og at alle processer lever op til de strenge retningslinjer som Demeter afstikker.
Her Thomas Harteneck's Spätburgunder hvor druerne er gæret efter maceration-carbonique-metoden (kendt fra Beaujolais) i 14 dage i rustfri ståltanke hvor vinen også efterfølgende er modnet frem mod aftapningen uden filtrering og uden svovltilsætning, eller som skrevet står: Ohne Schwefelzusatz . Overraskende, sprudlende og eksplosiv. Upoleret og vild i sin bombastiske frugt og blød som en hestemule. Varm, humusrig jord møder næsen, en duft af ”på landet”. Ingen slinger, men alligevel unægtelig natur’sk.
Fornem til for eksempel langtidsbagt svinebryst med stegt jomfruhummer og sauce Americaine. Også glimrende vin til fiskeretter.