Om produktet
Gamle vinstokke har alle dage været et plus i salgstalen, men pre-phylloxera-vinstokke (afledt af det biologiske navn på pygmæbladlusen, phylloxera) er alligevel et næsten ikke eksisterende særsyn. Men fordi phylloxera ikke kunne sprede sig med samme lethed i Ruedas mange steder sandede meget næringsfattige hvide jord, hvor vinstokkene desuden var plantet meget spredt for at sikre, at rødderne kunne trække tilstrækkelige mængder fugt op til bladene og druerne, finder vi netop her den største forsamling af u podede vinstokke på den iberiske halvø, og det betyder, at en håndfuld producenter kan tilbyde Rueda vine skabt på Prefiloxérico Verdejo vinstokke.
En af dem er denne sofistikerede Rueda fra Bodegas Viñas Murillo, som er nytilkommen i Løgismose familien og også en ny stjerne på himlen over Rueda, som fik sin Denominación de Origen tilbage i 1980 på et tidspunkt hvor ingen, eller i hvert fald ikke ret mange, havde lært at stave til Ribera del Duero.
Det er brødrene Alfonso og Jose Antonio García Cano som tilbage i 2014 besluttede, at det nu skulle være slut med at sælge familiens druer til andre. De allierede sig med den erfarne konsulent Maria Sevilla Ruiz og hendes team, der allerede var garant for kvaliteten på Bodega Vicente Sanz Rodilana og Bodegas y Viñedos Vicaral, og i 2019 forvandlede hun så for første gang druerne fra familiens tudsegamle vinstokke til vin i brødrenes nyopførte minimalistiske bodega, navngivet i respekt for deres berømte bedstefar Alfonso García Murillo, der var den sidste "Corredores" i området. Personen der etablerede og forhandlede kontrakterne mellem bønderne og vinproducenterne.
Dette er således blot den 2. årgang af vinen, som kommer med fremragende anmeldelser i bagagen, og også er blevet kaldt en "overbevisende protest" imod den seneste 2020-revision af denominaciónen, fordi vinen fastholder fuld fokus på Verdejo i en tid, hvor det er blevet legalt helt at ekskludere den historiske drue til fordel for et sammenrend af Sauvignon Blanc, Chardonnay og Viognier.
Høsten fra de gamle krogede vinbuske, der er illustreret på flaskerne, er naturligvis manuel og der sker en soignering af frugten såvel i vinmarken som på vingården inden de hele klaser presses til en most, der får lov til at sætte sig forud for gæringen i Thermo reguleret rustfrit stål hvor vinen også efterfølgende modner først 6-8 måneder på bærmen (Sobre Lias) frem mod aftapningen og dernæst yderligere 12 måneder i flasken inden frigivelsen.