Om produktet
Oppe i Galicien hvor salte vinde og hyppige byger blæser ind fra Atlanterhavet byder Spanien på nydelige overraskelser til alle, der holder af ranke, friske og herligt aromatiske hvide vine.
I de kystnære bakker er klimaet overraskende barsk og sammen med Spaniens måske mest spændende grønne drue Albariño bliver det i hænderne på de bedste producenter til nogle vine, der kommer med en profil, der har flere lighedspunkter med tør tysk Riesling end snart sagt alle andre spanske hvidvine.
En af dem er denne Abadía de San Campio Botella Conmemorativa, der kommer med en vidunderlig sømand på etiketten skabt af den tyske prisvindende billedkunstner Sebastian Busching i 2010.
Druerne kommer fra Terres Gauda’s parceller bag landsbyen Goián, hvor vi er kommet lidt op i højderne og 5-6 km. borte fra havet. Det betyder mindre fugt, mindre hede og større temperaturspring mellem dag og nat hvilket til sammen begunstiger en langsommere modning, og til sidst gør det muligt at skabe en fristende frisk Albariño med en dejlig aromatisk intensitet.
Druerne er håndhøstede og køres de 4 km. ned til vingården i små plastikkasser for at undgå transportskaber. Alle stilke er fjernet forud for presningen og mosten får lov til at udvikle sine aromaer i op til 3 døgn inden den pumpes bort fra sit bundfald og gæringen sættes i gang i rustfrit stål med gærkulturer opformeret fra egne gærstammer. Herefter modner vinen uden malolaktiske gæring i 4 måneder inden den til sidst filtreres og tappes på flaske.
Resultatet er en vin med intense og friske aromaer af tropiske frugter anført af saftdrivende moden ananas, en enkelt banan og nedenunder pibler de hvide kernefrugter, i form af æble og pære frem. Frisk og overraskende fyldig i munden. Meget aromatisk og i flot balance takket være moden citrus og en herlig læskende salt mineralitet, som også tilføjer fornem længde til vinen.
Ganske enkelt en svært vanedannende ambassadør for Albariño-druen. Oplagt som aperitif, men også et herligt match til østers, muslinger og alskens skaldyr, dertil aromatisk nok til at tage plads i det krydrede asiatisk køkken.