Om produktet
Sidder du allerede klar med burrataen, olivenolien, parmaskinken, salamien og måske det pandestegte brød i klassisk uformel antipasti- eller blot hyggestil, er der for os ingen tvivl: Det er denne unge, livsglade "Il Ghizzano", du skal sætte din lid til!
Med sin korte lagring og vildgærede snilde præsenteres Sangiovese-druen i Il Ghizzano så oprigtigt og "nøgent" som det kan lade sig gøre uden at skabe en kedelig vin. For det er det langt fra, og dét er der mange lufttørrede madprodukter, grøntsager og i det hele taget "lettere" italienske madretter og delikatesser, der trives virkelig godt med. I hvert fald når producenten hedder Tenuta di Ghizzano og vinen er SÅ ren og vellavet som her!
Il Ghizzano fremstilles i al sin enkelthed af ca. 95% Sangiovese og 5% frugtig og udblødende Merlot fra to de enkeltmarker Santa Maria og Il Monte. Efter ankomsten til vinhuset knuses druerne blidt, så skallerne brister og den vilde gær kan indlede sit arbejde. En relativt kort lagring på store neutrale beholdere sikrer, at vinen ikke tager smag af andet end sig selv, inden den hældes på flaske, hvilket vi nu nyder frugten af.
I duft og smag får du på den baggrund alt, hvad man kan håbe fra en Sangiovese-vin i denne prisklasse med pivfriske kirsebær, saftige lyse blommer, tørrede markblomster, skovbund og et strejf af citrus. På tungen er vinen mediumfyldig, rank og saftig med velintegrerede tanniner og en frisk, livlig frugtsyre, der byder den oplevede sødme fra frugtnoterne op til dans. I praksis er den dog ganske tør i den rene eftersmag, der føles let, transparent og uproblematisk, mens den varer længere, end man måske først skulle tro.
Som antydet indledningsvis er dette din "go to-vin" til italienske delikatesser og antipasti. Det er desuden en vin, der bygger bro mellem de helt sarte 'Pizze Bianchi' og de mere smagsintense med tomatsauce og spicy Pepperoni eller Ventricina, og endelig er den et hit til mangen en pastaret, lasagne-servering og kylling.
Vi anbefaler at nyde den relativt kølig - fra 12 grader og helst ikke over de 16 inden for 7-8 år fra høståret.
92 Point Suckling (Årgang 2021)
92 Point Vinous (Årgang 2021)