Om produktet
Quintas de Melgaço helt oppe i det nordøstligste hjørne af Portugal mindre end 1 km. fra Minho-floden og den spanske grænse er nået op på en størrelse som har betydet at de har formået at sparke døren ind til den internationale vinscene og især deres forskellige vine på Alvarinho druen er blevet referencepunkter for de mange vinelskere rundt omkring på planeten, som har fået øjnene op for at denne drues særlige kvaliteter.
Quintas de Melgaço er et forunderligt miks mellem en privat vingård og et kooperativ søsat af Amadeu Abílio Lopes, der efter at have tjent en del penge i Brasilien vendte hjem til sine fødeegn og udstedte en slags folkeaktier til de lokale vinbønder. De skulle ikke til lommerne og de skulle ikke længere sælge deres druer til en fikseret kilopris, men de blev derimod en slags medejere af virksomheden og deres indtægt afhang i den sidste ende af salget af de vine, som deres druer blev forvandlet til.
Konstruktionen, som efterhånden har fået mere end 400 aktionærer, har netop kunnet fejre sit 25-års jubilæum og i forbindelse med festlighederne blev der gjort status på de enkelte vines meritter. Og her var det interessant at kunne følge hvorledes de enkelte vine i etableringsfasen blev sendt ud i verden for at høste medaljer ved International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition, Mundus Vini etc. hvorefter de med regelmæssige mellemrum begyndte at dukke hos de førende nationale og internationale kritikere.
Samtlige anmeldte årgange af denne QM Alvarinho har de sidste 10 år rutinemæssigt bevæget sig rundt i om ikke de øverste så de øvre luftlag hos de 2 førende portugisiske meningsdannere Revista de Vinhos Vinho Grandes Escolhas, og vinen kaldes et skoleeksempel på hvorledes en moderne, tør Vinho Verde med fylde frem for "Fizz" kan/skal skrues sammen.
Der er tale om håndhøstet frugt fra vinbønder i begge de to førende Alvarinho-kommuner Monção og Melgaço. Herunder en del frugt fra vinstokke, der vokser i pergolaer hen over andre vinstokke. Frugten køres op til vingården i store gummispande hvor den efter en soignering ryger direkte i den pneumatiske presse. Mosten får lov til at bundfælde sig i op til 36 timer inden den forvandles til vin i rustfrit stål ved en temperatur på bare 12-15 grader og herefter følger 3 måneders modning i tanken med adskillige omrøringer frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En dejlig ikke overekspressiv Alvarinho som skænkes med fine lyst blomstrende noter af pære og nektarin med let tropiske antydninger, der står på en bund af forfriskende citrus. Ikke uden volumen, ja nærmest fyldig for en Vinho Verde. Aromatisk, livlig, forfriskende og først og fremmest i fin balance.
En vintype som ikke må glemmes af alle de vinelskere, som holder af tør tysk Riesling og Østrigsk Grüner Veltliner. Oplagt som aperitif og særdeles velvalgt til elegante retter med fisk og skaldyr for ikke at tale om sommerens mange blandede salater.