Om produktet
Selvom Bertrand Gabriel Vigouroux og hans legekammerat, den verdensberømte amerikanske Malbec-ekspert Paul Hobbs, i de bedste år piller frugten fra omkring 4 ha. ud af ligningen for at producere de 2 prestigevine Cuvée Géron Dadine og Icône WOW er det stadig på sin plads at kalde dette for Le Grand Vin de Haute-Serre. Allerede 2010-årgangen kom i 2013 med på Wine Spectator’s årlige top-100-liste, og i 2017 kaldte Paolo Basso (kåret til verdens bedste sommelier i 2016) 2013-årgangen for "mon préféré coup de cœur à Bordeaux". (mit fortrukne alternativ til Bordeaux).
Den glade nyhed er, at dette er den mest helstøbte udgave af vinen vi til dato har smagt. Delikat og subtil, og fjert fra myten om, at Cahors er den lidt støvede, sorte vine, der helst skal ligge ned i årtier før de kan drikkes. Her er der tale om stor drinkability allerede nu og samtidigt vil man blive rigt belønnet hvis man investerer i nogle flasker og giver vinen lidt tid. Det er ren Win Win Wine!
Château de Haute-Serre har sine 60 tilplantede ha. samlet omkring slottet skrånende fra 320 og ned til 280 meter på det såkaldte 3. plateau i forholdt til Lot-floden. Georges Vigouroux købte slottet i 1970 på et tidspunkt hvor skråningerne var dækket af enebærbuske og små forkrøblede egetræer fordi produktionen aldrig var kommet i gang igen efter vinlusen. men Georges Vigouroux havde opsøgt stedets historie og fundet ud af, at slottet engang havde produceret noget af Frankrigs mest feterede vin, som havde gnubbet skuldre med Château Margaux og andre store vine. Et omfattende arbejde med at genskabe vinmarkerne og renovere slottet blev iværksat, og i 1997 kunne man frigive de første vine fra 1995-årgangen. Siden har Château Haute-Serre som det forstås positioneret sig som et af de sikreste kort i hele Cahors distriktet, og slottes nytilkomne restaurant bejler under ledelse af den unge chef Allan Duplouich til den første stjerne i den røde guide Michelin.
Vinfremstillingen er traditionel med sortering for defekte bær og fjernelse af alle stilke forud forgæringen med hyppige omrøringer under temperatur kontrol i rustfrit stål og beton. Herefter sammenstikkes Le Grand Vin i januar og modner herefter for en dels vedkommende 12 måneder på nye fade og 6 måneder i beton og for resten 18 måneder i brugte næsten neutrale fade med en klaring med æggehvider under vejs og en let filtrering i forbindelse med aftapningen på flaske.
Bare en dejlig vin med duft af mørke kirsebær, solbær, skovjordbær, kanel, vanilje og andre krydderier fra tiden i egefadene. Fin fylde uden på noget tidspunkt at slippe forbindelsen til elegancen. moden saftig frugt og betydelig friskhed frem mod en lange silkeagtige finish, der etableres med hjælp fra allerede elskværdige tanniner.