Om produktet
Når det kommer til økologi, og det vi i dag har lært at kende som naturvine, er Manuel Valenzuela og hans livsværk Barranco Oscuro oppe på kanten af Sierra Nevada nationalparken nogenlunde midtvejs mellem Granada og Almeria uden sidestykke i Spanien. Han kom til Alpujarra i 1979, på et tidspunkt hvor de fleste havde travlt med at flytte væk, og købte en fløj af bodegaen, som ikke havde været i seriøs produktion, siden vinlusen satte alt i stå.
Manolo, som han kaldes, plantede med stor nysgerrighed både de lokale og de internationale druesorter, som mange dengang troede ville frelse den spanske vinindustri, og nok så vigtigt sagde han lige fra starten "Tak, men nej tak" til alle tilbud på kemikalier og andre tilsætningsstoffer, som kunne lette hans arbejde i vinmarkerne og i kælderen.
I stedet blev han lokomotivet i en sammenslutning, som tog afstand fra enhver manipulation med den frugt, som naturen begaver vinbønderne med, og da det nationale regelsæt for økologi ankom i 1989, blev Barranco Oscuro Spaniens første økologisk certificerede vingård.
Siden droppede Manolo den økologiske certificering, fordi han mente, at hele setuppet blev kommercialiseret med manglende respekt for den bæredygtighed, som det hele oprindeligt handlede om, og i dag er Barranco Oscuro og de vine, som Manolo og hans søn Lorenzo producerer forunderligt nok uden for nummer, selvom de er på kortet på en lang række af Spaniens fornemste restauranter.
En af dem er denne Pago Cerro Las Monjas, der også hedder Alpujarra 1368 fordi de højest beliggende vinstokke står helle oppe i 1368 meters højde, og dette er Manuel Valenzuela personlige favorit fordi, som han forklarede (i vores fordanskede memorering af en tolks oversættelses fra spansk til engelsk): "Jeg har ikke noget slot. Jeg har ingen vinmarker med berømte navne, men jeg har de samme druer, og jeg har opdaget, at mine vine, når de bliver gamle nok, både kan drille og perspektivere de store vine fra Bordeaux og Bourgogne."
Der er tale om en blanding af Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Tempranillo fra vinstokke der fra dag et har været dyrket traditionelt i ordets oprindelige betydning, hvilket vil sige uden anvendelse af herbicider, pesticider og syntetisk gødning. Der spredes kompost og humus mellem vinstokkene om efteråret, som ud over at give næring også hjælper med til at holde på fugten fra den regn, som trods alt falder. Derudover er det eneste "indgreb" en tidlig forebyggende sprøjtning med svovlopløsning mod meldug.