Om produktet
Herefter er vinen fyldt på brugte 300 og 450 liters fade og modnet efter den traditionelle såkaldte Canteiro-metode, hvor fadene står stablet i lagerhaller hvor temperaturen svinger med årstiderne, og for at fremme oxidationsprocessen og koncentrationen har fadene været placeret i de varmeste områder af lagerhallerne frem til november 2020, hvor Madeiraen fra 2 af fadene er blevet filtreret, sammenstukket og fyldt på 1072 nummererede flasker.
Vinhos Barbeito har i en lille menneskealder sørget for, at klodens passionerede Madeira samlere kunne forsyne sig med som regel enestående flasker tappet fra oldgamle fade, som indtil de mødte deres skæbne var gået i arv fra generation til generation. Disse kilder er nu deværre næsten tørret ud, og i stedet er det nu Ricardo Diogo Freitas livsværk, vi møder. Han fik sin første høst under bæltet i 1993, og i snart 30 år har han med respekt for Madeiras historiske rødder og sin mors og bedstefars visioner løftet virksomheden ind i det nye millennium med en imponerende virkelyst og en enestående vilje til at ruske i traditionerne.
Vinhos Barbeito var således de første som insisterede på at tappe alle deres vine selv. De var de første som ophørte med at tilsætte karamel, og de var de første som for alvor begyndte at hylde diversiteten og give den smukke ø sin territoriale identitet tilbage ved at isolere enkelte fade fra enkelte vinmarker og tappe dem som unikke cuvéer.
Det har givet et mylder af vine, som har begejstret og stadig begejstrer en voksende flok at nysgerrige samtidig med a anmelderne har fået sved på panden, når de har forsøgt at formidle foretagsomheden og den stringens og markant større friskhed i vinene som reelt har været og er et nybrud på Madeira.
En af Ricardo Diogo Freitas fortjenester er, at Madeiras blå og også dominerende drue Tinta Negra nu er på vej mod en anerkendelse, den ikke tidligere har nyt godt af. Druen var den hurtige og sikre løsning efter vinlusen i forrige århundrede og indtil stramningen af regulativerne i 1993 har den sikkert spillet en betydende rolle, selvom vinene stadig viftede med druenavnene Verdelho, Sercial, Bual og Malvasia.