Barolo vin - til dig der vil drikke vin som en konge!
Barolo er lavet på druer, som håndplukkes efter de har modnet i lang tid. Når den traditionelle vinifikation er overstået, skal Barolo vin lagres i minimum 36 måneder. Først fadlagres Barolo vinen i 24 måneder på egetræsfade og sluttelige 12 måneder på flaske.
Skal der laves en Barolo Riserva er kravet mindst 5 års lagring.
Barolos lagring på fade kan enten ske på gamle eller nye egetræsfade, alt efter om Barolo-vinavlerne tilhører den traditionelle eller moderne skole.
Anvender man moderne lagring, som er i kortere tid, afgiver de nye egetræsfade vaniljesmag til druesaften. Hvorimod tilhængere af den traditionelle skole bevidst undgår vaniljesmagen, ved at lade vinen lagre i længere tid på store gamle egetræsfade.
Når man laver Barolo er druen altid Nebbiolo, som også anvendes i rigtig mange vine fra Piemonte, heriblandt Barbaresco. Normalt kan man anvende forskellige druesorter i rødvin, men Barbaresco og Barolo har altid druen Nebbiolo med 100% anvendelse. Dette gør at rødvinene får et meget kraftigt og aromatisk udtryk.
Barolo vin produceres udelukkende i Barolo området, af selv samme navn. Det ligger i det nordvestlige Italien og Barolo området er nok det vigtigste i vinregionen Piemonte.
Barolo er en kompleks vin, som kan have rigtig godt af yderligere lagring. Hvis man ikke har vinkøleskab eller vinkælder, er det derfor vigtigt at opbevare den korrekt, især hvis den har en af de gode Barolo årgange.
Ved længere lagring skal Barolo rødvin ligge ned, så proppen ikke udtørres. Helst mørkt og roligt uden sollys, ved konstant 16-18 grader for at undgå for store temperatursvingninger.
Tip; Efter en flaske har lagret i mange år, kan etiketten godt blive grim. For at undgå dette, kan man inden lagring spraye lidt hårlak på etiketten.
Generelt set er Barolo en vin, som skal gemmes i en god rum tid, før den for alvor folder sig ud. Især Barolo fra en god årgang, som kan smage endnu mere fantastisk efter 10-15 år.
Der er stor forskel på Baroloer og kvaliteten heraf. Har man købt en billig Barolo på tilbud i supermarkedet, skal man ikke forvente en udpræget smagsoplevelse ved længere lagring.
I egen vinkælder kan Barolo blive rigtig gammel, afhængig af kvalitet og korrekt opbevaring. Normalt siger man, at en Barolo rødvin har godt af at folde sig ud med 10-20 års lagring. Der er dog nogle Barolo vine, som bliver 50 år før de ser dagens lys.
Der er stor forskel i kvaliteten af Barolo alt efter årgangen, da det varierer meget om vinproducenterne har haft et godt eller skidt høstår. Frugten må ikke blive for varm og moden eller have en for hård garvesyre.
Eksempelvis var 2015 en super Barolo årgang med fuld sol, uden de store vejrmæssige udfordringer. Hvorimod der i 2016 var flere vejrmæssige udfordringer i Barolo området. Alligevel blev 2016 en rigtig god Barolo årgang, da man i stedet høstede druerne i oktober, som gav vinen endnu mere farve og intensitet.
I Barolo rødvin er smagen kendetegnet ved stor kompleksitet og god varighed. Barolo vine er meget elegante og har en luftig fylde, som virkelig bringer de aromatiske dufte frem når man drikker det. Heriblandt blommer, tørrede roser, lakrids, tjære eller endda friske trøfler.
Barolo passer rigtig godt til meget mad, især hvis man vælger de rigtige kombinationer. Da Barolo er fra Italien, kan man med fordel vælge lokale italienske klassikere, som f.eks. Risotto, Tortellini eller Brasato al Barolo.
Herudover er et godt stykke kød f.eks. lam eller svineskank, ostebord eller trøffel også fantastisk til Barolo vin.
Der ligger en bred enighed blandt mange vinanmeldere og vinelskere, at 2016 var en af de bedste Barolo årgange. Så hvis du er på jagt efter det bedste Barolo, så er det en årgang, som er værd at gå efter, især hvis man kan finde en 2016 Barolo Riserva!
Hos Vildmedvin har vi et kæmpe udvalg af Barolo vin du kan dykke ned i og finde frem til din egen favorit! Måske kan du finde lige din yndlings Barolo på tilbud! Tjek eksempelvis vores udvalg af Vietti Barolo eller Marchesi di Barolo her.
Barolo vin er en fornem og ikonisk italiensk rødvin, der stammer fra Barolo-området i Piemonte-regionen i det nordvestlige Italien. Den er lavet primært på druesorten Nebbiolo, der er kendt for sin karakteristiske aroma og kraftfulde smag. Barolo er anerkendt for sin kompleksitet, struktur og evne til at ældes smukt over årene.
Dette ædle produkt gennemgår en langvarig lagringsproces, hvor den modner i egetræsfade, hvilket bidrager til dens subtile noter af vanilje, krydderier og røg. Barolo-vinen har en typisk dybrød farve og domineres af både rige frugtige og elegante blomsternoter. Duften kan være præget af blomster som roser samt intens rød frugt og en antydning af læder.
Barolo er kendt som "kongen af italienske vine" og er et symbol på italiensk vinmagertradition og kvalitet. Produktionen af Barolo-vin er strengt reguleret for at sikre, at den opretholder sin autenticitet og høje standarder.
Denne enestående vin er bedst kendt for sin tørre smag, der kombinerer intense tanniner med komplekse frugtagtige, krydrede og jordagtige nuancer. Smagsprofilen kan omfatte noter af kirsebær, hindbær, lakrids, tobak, trøfler og mineralske undertoner. Barolo er kendt for sin karakteristiske struktur, der gør den velegnet til lagring og modning over flere årtier.
Med sin rige historie, sofistikerede smag og imponerende evne til at udvikle sig over tid er Barolo-vin et glimrende valg for vinelskere, der søger en autentisk og sublim oplevelse. Uanset om du ønsker at nyde den nu eller lægge den ned i kælderen i mange år, vil Barolo-vinens kompleksitet og finesse skabe uforglemmelige øjeblikke ved hvert eneste glas.