Om produktet
Det kom som en chok for de fleste, da Gaja fra og med årgang 1996 besluttede at etikettere Costa Russi (og 4 andre af hans Barbaresco og Barolo topvine) som Langhe Nebbiolo DOC og ikke som førhen som Barbaresco DOCG. Barbaresco – husets flagskib i mange år – var simpelthen ved at glide i baggrunden i forhold til vin fra topmarker som ”Costa Russi”, og det var Gaja ked af. Nu skulle husets ”almindelige” Barbaresco være den eneste vin i det fornemme DOCG selskab og på denne måde igen blive nr. 1 hos Gaja.
Costa Russi er lavet på 95% Nebbiolo og 5% Barbera fra vinmarken af samme navn (4,1 ha.), som vender mod sydvest få skridt fra Sorì Tildìn marken ved landsbyen Barbaresco. Gaja købte denne mark i 1950. Vinmarken udgør sammen med Sorì San Lorenzo og Sorì Tildìn de fineste Cru-marker for Gajas Nebbiolo produktion.
Marken er opkaldt efter den forhenværende ejers navn "Russi". Ordet "Costa" er navnet for den side af bjerget, som vender mod solen.
Gæringen foretages med eget vildgær i rustfrie ståltanke ved en temperatur på 28° den første uge og 18° de to sidste uger, efterfulgt af en malolaktisk gæring. Efterfølgende lagres vinen i to faser: Først 12 måneder i egetræsfade (225 l. – 30% nye og resten 1 – 2 år gamle – 50% er fra Allier og 50% er fra Europa) derefter yderligere 12 måneder i store egetræsfade for ikke at give vinen for meget hård egetræssmag.
”Costa Russi” er måske den vin fra Gaja, som imponerer mest. Den er meget delikat med en velouragtig stil og er meget ren, næsten sart med flotte frugt- og blomsternuancer (viol). Den modner generelt hurtigere end sine to "brødre". Men ... 20-30 år kan den sagtens klare!