Brunello er kongen af Toscana. Ingen andre steder står Sangiovese-druen så rent og så intens som fra bakkerne omkring den mytiske by Montalcino, der fra bakketoppen har udsigt mod Siena i horisonten mod nord og det ensomme Amiata-bjerg mod syd. Her har vinbønderne skabt legender som rivaliserer kongevinene fra Piemonte - men som er helt deres egne. Dyk her ned i et udvalg af store vine med potentiale.
Brunello di Montalcino DOCG er den anerkendte betegnelse for de højkvalitets-vine der kommer ud af Montalcino, en middelalderlig bakketop-by i det Toscanske landskab.
Brunello vinene fremstilles udelukkende på Sangiovese-druen, den værdsatte italienske røde druesort, der er kendetegnet for dybe smagfulde vine. En Brunello skal ligge min. 2 år på fad inden den kommes på flaske, og den kan først få betegnelsen Brunello 5 år den er høstet.
Brunello vin er frisk og flamboyant - domineret af frisk, saftig kirsebærfrugt og lag af tobak, krydderurter og fadpræg når den er ung - og med alderen giver vinen plads til rige chokolade-, læder-, tobak- og kirsebærnoter.
Brunello di Montalcino er blandt Italiens mest forførende vine og tilbyder en intens smag matchet med lange sensuelle nuancer. Da den allerede har lagret i 5 år, kan de ofte drikkes med det samme, men en tommelfingerregel siger, at Brunello er bedst omkring 8-10 år efter høst.
Hvis du leder efter den ultimative vin til kolde vinterdage, så er Brunello di Montalcino svaret på grund af dens dybe og robuste stil, som parres bedst med fyldige retter eller når du skal have et rigtig godt stykke kød. Sørg gerne for at åbne - og eventuelt dekantere - vinen et par timer før du skal drikke den. Særligt de unge vine har godt af masser af luft. Ældre vine kan have en del bundfald - så hæld dem forsigtigt på en karaffel.
Når du tager en slurk Brunello, vil du forstå hvorfor den prises højt af både kritikere og helt almindelige vin-entusiaster! Derfor skal du bare slå til, når du finder et godt Brunello tilbud. Kendte vingårde som Barbi, Marroneto, Casanova di Neri og Biondi Santi har været med til at skabe Brunellos ry og rygte, men der findes masser af små, uafhængige vingårde som laver virkelig høj kvalitet. Områdets størrelse er begrænset, så der er grænser for, hvor meget vin der kan laves.
Oprindeligt var Brunello en drue, men i dag dækker det over en vintype. Alle Brunello vine er lavet på Sangiovese druen. Den lokale udgave af Sangiovese er en klon som hedder Sangiovese Grosso - som i gamle dage kaldtes Brunello.
Brunello di Montalcino er navnet på en vintype, som anses som værende en af de tre bedste vintyper fra Italien. Hvis du kan lide Brunello kan du også prøve vinene fra Chianti Classico som også primært er lavet på Sangiovese-druen - og som tit har mange af de samme kvaliteter.
Godt! Og det kan man godt tillade sig at sige, når det handler om Brunello. Det er vine der skal leve op til strenge kvalitetskrav, ud af en i forvejen lille produktion. Så det er kun det bedste der kommer på markedet. God Brunello er kendetegnet ved masser af dybde og koncentration - det er vin der smager af noget. Og så har Brunello altid et vist fadpræg med duft af egetræ og lidt vanilje og røg efter de min. 2 år på fad.
Det skifter løbende, eftersom de seneste årgange kommer på markedet. En Brunello kommer først markedet efter 5 år, derfor skifter hvilke årgange der skal fremhæves hele tiden. Men de seneste år er særligt årgangene 2010, 2015 og 2016 fremhævet - mens kvaliteten siden 2015 har været høj hvert år. Brunello priser starter omkring 150 kr. - men forvent at betaler fra 250 kr (og op til mange 1000) for en god flaske som har både kvalitet og potentiale.
Mange af de klassiske Toscanske retter er gode til Brunello. Gerne med masser af tørrede krydderurter og kraftigt kød. En grillet bøf er et godt match og den lokale specialitet vildsvineragout i kraftig tomatsauce er et perfekt match.