Om produktet
Dejlig saftig hvidvin fra Ungarns mindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins. Der er tale om frugt fra vinstokke, der står de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over den omkringliggende vidtstrakte slette. Her regerer den i Danmark totalt ukendte drue Juhfark, men der findes også flækker med Furmint og så denne Olaszrizling, som i hænderne på den unge vinmager Kis Tamás forvandles til en af de mest overbevisende vine, vi har smagt fra denne drue, som kommer med mange navne og i mange temperamenter.
To af navnene er Welschriesling og Riesling Italico, som har givet anledning til at mange tror, at druen er en afart af den tyske Riesling med italienske rødder. Det er imidlertid ikke tilfældet. I stedet er der angiveligt tale om den kroatiske Graševina der gennem århundreder har spredt sig hen over sletterne mellem Adriaterhavet og Sortehavet med nye navnevarianter efterhånden som den krøb hen over de mange landegrænser.
Manglende økonomisk formåen og deraf alt for høje høstudbytter har betydet millioner af liter lys og syrlig, dybest set uinteressant hvidvin, men næsten lige så mange millioner af turister langs Adriaterhavskysten har givet seriøse kroatiske mulighed for at vise en helt anden side af druen, og det var efter at have smagt vinene fra Krauthaker nede i Mitrovac, at Kis Tamás fandt ud af, at han også skulle tage sin Olaszrizling alvorligt.
Der er tale om frugt fra 2 små parceller med de skønne navne Cserkó og Aszó-szépe (udsigten og Aszós skønhed), som fulgte med da Kis Tamás sammen med vennen Moyzes Antival fik råd til at købe et lille vineri i 2013. Bare 0,5 ha. med 35-50 år gamle vinstokke hvorfra druerne høstes ad 2 eller 3 omgange for at bringe større kompleksitet ind i vinen.
Frugten køres de få meter over til vineriet i en gammel pickup, hvor de hele klaser efter en soignering ryger direkte op i den pneumatiske presse. Herefter får mosten lov til at sætte sig inden mosten fra de først høstede druer gærer i rustfrit stål og mosten fra de senere høstede gærer direkte i brugte ungarske fade uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer og what so ever. Vinene modner hver for sig i 8 måneder inden de mødes i den endelige cuvée, som svovles (så forbrugerne kan forvente ensartede oplevelser) og derpå tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
En vin dejlig aromatisk, næsten intens vin, der kommer med en imponerende længde, som vil overraske de fleste, der har mødt Welschriesling eller hvad druen nu end har heddet. Den er saftig med modne pærer, ferskner, nektariner og i tilgift et pulserende næsten pebret krydderi, som bliver holdt i ave af fin citrus og en underliggende salt mineralitet. Så aromatisk at fornemmelsen af restsødme er større end de 3g. som der rent faktisk er til stede.